Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов и Първанов демонстрираха "Win-Win" показнó

33 коментара

За сравнително кратко време Борисов, Първанов и приятели представиха показнó на "Win-Win" схема с помощта на ключови "независими" институции. Началото ѝ беше поставено още след изборите през лятото, а развръзката се разигра в последните няколко седмици. Накратко:

- През юли миналата година, след състоялото се пред очите на всички поредно опорочаване на изборите в и извън България, главният прокурор внесе в Конституционния съд искането на РЗС и ВМРО да бъде касиран вотът само в секциите в Турция, така че да се отмени изборът на седем депутати от ДПС.

- През август контролираният от президента Първанов Конституционен съд допусна за разглеждане молбата-гордост на Янето. Решението предизвика нещо като национален празник по интернет форумите. С особените си мнения съдиите Благовест Пунев и Румен Янков предупредиха за последиците от неадекватното искане, но кой да ги чуе - всички са потънали в радостни блянове, че най-после ще му се случи нещо на ДПС-то.

В стил "умни на стълбите" – да прочетем, макар и безсмислено късно, кратката и ясна обосновка на Янков:

"Нещата се свеждат до това може ли главният прокурор (не само той, а и останалите органи по чл. 150 от конституцията) при действащата правна уредба да "препрати" искането на всяка отделна партия, която оспорва парламентарни избори, и по този начин да остане зад кадър или да упражни правомощието си по чл. 150, ал. 1 от конституцията  да "изпрати" от свое име до съда мотивирано искане с твърдение в какво се състои нарушението Ако постъпиш по първия начин, наистина ще получиш благосклонна оценка от гледище на една популистка демократична процедура: даваш възможност всеки участник да оспорва нарушени сакрални за демократичния процес правила - изискванията за явно, тайно и всеобщо гласуване.

Позоваване на чл. 112 от Закона за избор на народни представители (ЗИНП) , в който е казано, че партиите и коалициите могат да оспорват изборите чрез органите по чл. 150 от конституцията, е неуместно - разпоредбите ѝ не могат да бъдат подменени от закона, който ѝ противоречи.

Но разумът на изборния закон е съвсем друг - не определени политически субекти, а органите по чл. 150 от конституцията след държавническа преценка да направят искане до съда дали са проведени законосъобразно изборите. И в това има не само юридически, но и рационален аргумент. Да се процедира по този начин се случва за пръв път през последните 20 години. Има ли партия, която да е удовлетворена от изборни резултати?

Броят на участващите в изборите партии и коалиции са общо 20 през 2008 г. При създадения прецедент единици ще са партиите и коалициите, които няма да се изкушат да оспорват изборите. Очевидно е, че възможностите на съда да постанови решения по всяка жалба ще се проточат във времето. Тогава ще се постави въпросът какъв е смисълът от едно състезание, което продължава цяла вечност".

Eдинственият политически субект впрочем, който през септември също предупреди, че искането е недопустимо, е ДПС. Останалите партии и непартийни организации си замълчаха, унесени в споменатите по-горе блянове.

- През октомври с решение на КС по жалба на Иван Костов и Мартин Димитров ЦИК изважда от от групата на Синята коалиция влезлият в парламента от квотата на "Обединените земеделци"  на Анастасия Мозер Венцислав Върбанов. Върбанов напуска обиден и със скандал, а на негово място влиза Михаил Михайлов от СДС.

- През декември парламентът прие смешния доклад на смешната временна комисия, която трябваше да установи опорочен ли е парламентарният вот на 5 юли. От него се запомни, че всички политически сили са правили нарушения и че... изненада! - налице била "неотложна необходимост от изработването и приемането на ново изборно законодателство със съответните гаранции за законосъобразното протичане на изборния процес".

- На 21 януари премиерът Бойко Борисов също "изненадващо" обяви правителствената подкрепа за Европейски политехнически университет в Перник, за който Първанов лобираше от години. "Още утре почнете да си редите строежите, защото подобно добро дело ще бъде подкрепено", обяви преизпълненият с  любов към знанието премиер. "Доброто дело", впрочем, е на неизвестни инвеститори от Вирджинските острови и беше порязано в първия си опит от Националната агенция за акредитация една година по-рано, когато доброделците кандидатстваха с регистрация от Каймановите острови. А ръководител на проекта се оказа пък известният отколешен член на ЦИК,  към момента от квотата на РЗС, Михаил Константинов. (Дали пък на Янето му е подсказано как точно да сезира КС ?)

- На 1 февруари премиерът Борисов все така "изненадващо" подкрепи изразеното от Първанов намерение да наложи вето над текст от проектозакона за отбраната, изработен от бившия и настоящия министри от ГЕРБ, който отнемаше правомощието на Първанов началник щаба на армията да му се подчинява, колкото и на министъра на отбраната.

- На 14 февруари се разбра, че КС е поискал от ЦИК ( в която Михаил Константинов май е единственият с капацитет да прави математически модели на избори)  "хипотетично преизчисление на мандатите от Турция" преди да реши дали има нарушения. Задачата е възложена на загадъчни вещи лица. Отдавна неуважаемите съдии не обясниха за какво им е било да знаят предварително как точно ще бъдат разместени мандатите в парламента, но този въпрос вече е само риторичен.

- На 15 февруари пъргавата ЦИК изпрати в КС готовото преизчисление

 - На 16 февруари Конституционният обяви за незаконен избора на трима народни представители -  по един от СДС, ДПС и РЗС. Да виждате изпълнено искането на Янето за касиране на всичките 7 депутати от ДПС, влезли в парламента с гласовете от Турция? И де я националната радост от юли? За да е по-пълна забавата, Конституционният съд сподели с публиката, че всъщност нарушенията са били навсякъде, но той си е харесал предложените му от ЦИК точно определени 18 358 гласа от едни точно определени 23 секции. След което възлага на ЦИК да изпълни нехипотетично останалата част  от "хипотетичното преизчисление" и да върне в парламента излезлият след разпрата със Синята коалиция Венцислав Върбанов (който се връща в НС като независим депутат, а групата на Синята коалиция остава с човек по-малко), както и да вкара един нов депутат от ГЕРБ и един от РЗС, чиято група междувременно се разпадна.

- На 17 февруари Синята коалиция, усетила се, че вместо на ДПС ѝ се е случило нещо на нея,  заговори за промяна в обжалването на изборни резултати.

- На 24 февруари мнозинството на ГЕРБ прегласува приетия на първо четене военен закон и върна на Първанов привилегията армейският началник да му се подчинява. Същия ден правителството пък гласува да предложи на парламента да разреши откриването на смехотворната "Пернишка политехника". Ето как, след поредица предварително измерени действия, Първанов си запази толкова важното за самочувствието му военно правомощие и заедно с това доведе лобирането си за Пернишкия университет до успешен за инвеститорите от Вирджинските острови край.

Михаил Константинов си циментира шефското място в него, а ГЕРБ се сдоби с още трима (един официален и двама неофициални) депутати. На слабосилната Синя коалиция и разнебитеното Янево РЗС им беше пусната още кръв, а ДПС го ухапа бълха.

Win-Win схемата на Борисов и Първанов остави всички онези, които опищяха Луната заради манипулираните избори в Турция, а после се радваха, че Конституционният съд ще "ги оправи" - да гледат тъпо, както им се полага.

ДПС междувременно обяви, че ще контрасезира Конституционния съд по конфузния спрямо всички бъдещи избори казус и има всички изгледи да успее - вещите лица в ЦИК все ще му намерят цаката. И нищо чудно след поредната Win-Win врътка Синята коалиция да поеме по безславния път на РЗС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Elton John
  #34

  отношения, следва бързо венчане и брак по сметка !!! Аз идвам спешно да успокоявам БГ-електората това лято...

 2. сексолог
  #33

  и без това ще идва в София...

 3. kaka
  #32

  изпълнява любимия си пирует на 180гр. - от "дясно" - към "виолетово". Чакаме новата коалиция с Доган - не са случайни случайните импулсивни прегръдки над гроба на Емин. Ха честито на гласувалите.

 4. мерси
  #31

  който не е разбрал, че борисов си е част от плановете на бкп, осъществявани след 1989 г. успешно, с някои кратки и "позволени" промени, може и трябва сега спокойно да се гръмне. желая ви успехи, драги български идиоти, които сте "избиратели". а на демократа константинов му дайте златен медал за изпълнение задачите на кдс, чийто агент е през целия си живот.

 5. esme
  #30

  Блестящ анализ,в който фактите говорят сами и не е претрупан от умозрителни заключения. Така е - тройката Първанов-Борисов-Царя е непробиваема. Защо, може би някои ще се досетят...

 6. Ха-ха
  #29

  "И нищо чудно след поредната Win-Win врътка Синята коалиция да поеме по безславния път на РЗС."Не знам какво влага автор в това win(победа), но аз го интерпретирам като нашенското хуй!ХАХА

 7. Chitatel
  #28

  Podpravena s vsichkite ljubimi klishenza na vsichki BG pisachi, kato podigravatelnoto pribavjane na opredelitelen chlen: DPS-to, Jane-to, bezmisleni ironizazii v kavichki ("iznenadvashto", "dobroto delo"). Tolkova e izprostjal tozi narod, che vseki pyt kato cheta neshto takova i se depresiram. A pyk za idiotite, koito vyv vsichko vizhdat dylgata ryka na BKP sled 20 godini vyobshte da ne govorim. Samo ne razbiram sled kato sa tolkova veliki tezi (bylgari, predpolagam) ot BKP, zashto Bylgarija e tolkova zle.

 8. мажоритарен
  #27

  Браво, май е точно така

 9. monitor
  #26

  .

 10. kaka
  #25

  Братче, явно не си оттука, ако се съди по латиницата ти, (ако не знаеш, това е български сайт),затова не се меси. ние , живеещите в България, имаме достатъчно основания да твърдим това, което твърдим.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.