Лидерите на БСП и ГЕРБ се разминаха с оценките на европейските си партии-майки

Борисов и Станишев равнис и мирно пред еврокандидатурата на Пеевски

Цветан Цветанов: При 60% избирателна активност Пеевски остава извън Европейския парламент

Борисов и Станишев равнис и мирно пред еврокандидатурата на Пеевски

Лидерите на двете най-големи партии БСП и ГЕРБ, едната от които е управляваща, а другата - първа опозиционна сила, не виждат нищо смущаващо в официалното кандидатиране за евродепутат на Делян Пеевски, чийто злополучен избор за шеф на ДАНС миналата година лиши България от доверието на европейските партньори и предизвика масови граждански протести срещу олигархичния модел на управление. Изразените от Сергей Станишев и Бойко Борисов мнения по темата се разминават с позициите на техните европейски партии ПЕС и ЕНП, които единодушно определят като неприемливо изпращането на Пеевски в Брюксел.

 

Преди ден ДПС постави на избираемото второ място в евролистата си депутата от партията и медиен магнат Пеевски, с което му отвори пътя за пряко участие в европейската политика.

 

"Виждам, че пак се създава опит за истерия, а всъщност става въпрос за избори и всичко е в ръцете на гражданите", коментира в четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев. Като засвидетелства за пореден път лоялност към коалиционния партньор ДПС, той показа, че тази кауза му е по-важна, отколкото европейската и дори тази на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто председател е в момента. Във вторник лидерът на парламентарната група на ПЕС е Европарламента Ханес Свобода недвусмислено нарече Пеевски олигарх и обясни, че издигането му за сигурно място в Брюксел е странно и необяснимо.

 

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев обаче не си позволи подобна смелост.

 

Той призова да престанат опитите за истеризиране от кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат.

 

Два дни по-рано Свобода заяви, че макар и партийна, а не правителствена, тази номинация е трудно обяснима, като се има предвид колко шум се вдигна и пред какви затруднения се изправи кабинетът, когато същият човек беше определен за шеф на ДАНС и това предизвика масови протести.

"Някои хора, които много хора приказват, защо не им беше проблем че България беше представлявана от Борисов - бивш сикаджия, като министър-председател, Слави Бинев беше евродепутат", коментира Станишев пред репортери в Бургас. Така че малко по-полека, всичко е в ръцете на гражданите, призова той.

 

Междувременно лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, при чието управление бизнес империята на Пеевски се разшири и укрепна, за пореден път се въздържа от критична оценка спрямо кандидатурата му, независимо, че ГЕРБ уж подкрепяше антиправителствените протести, избухнали заради назначението на Пеевски за шеф на ДАНС миналия юни.

 

"Аз отговарям за ГЕРБ, а не за ДПС, и не ме интересува. Ще направим всичко възможно да ги победим. На 26 май ще знаем кого харесват повече", бе лаконичният коментар на Бойко Борисов пред репортери в четвъртък.

 

"Моята работата е да направя листата на ГЕРБ такава, че да е не само конкурентоспособна на останалите, но и да бъде най-добрата”, допълни той. На въпрос дали Пеевски е конкуренция, той каза, че всички партии са конкуренция.

 

Запитан вярва ли, че регионалните организации на ДПС наистина са издигнали Пеевски доброволно, Борисов отговори, че не познава структурите и начина на действие на партията.

Позицията на Борисов – или по-скоро отсъствието на такава – контрастира с мнението на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ.

 

Зам.-шефът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер заяви, че номинацията на Пеевски е "неприемлив сигнал" и групата на десницата "няма никакъв шанс" да работи с подобни евродепутати.

"Това ще е и нашият сигнал към избирателите в България", заяви Вебер, цитиран от БНР.

 

Зам.- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е в остър сблъсък с Пеевски, реагира по-различно от Борисов.

При 60% избирателна активност Делян Пеевски ще остане извън Европейския парламент, прогнозира той в четвъртък.

По неговите сметки, при такава избирателна активност ДПС ще спечели само един мандат, а Пеевски е втори в евролистата на партията си.


Европейските либерали, в чиито редици е ДПС, реагираха с думите, че от всяка национална партия зависи да избере кандидатите, които смята за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014