Борисов и Велчев правят координационен център срещу ДДС-измамите

Финансовото и вътрешното министерства създават координационен център за предотвратяване на източване на данък върху добавената стойност (ДДС). Това съобщиха в понеделник министърът на финансите Милен Велчев и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Решението е взето след работна среща, в която участваха главният данъчен директор Николай Попов, директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов, шефове на служби в МВР.

В координационния център ще влязат представители на министерството на финансите, МВР, НСБОП, данъчната администрация, митниците. Велчев и Борисов ще поканят и представители на Върховната касационна прокуратура, които да ръководят от самото начало разследването на ДДС-измамите.

Създаването на това звено се налага заради многото данни за източване на ДДС, признаха участниците в срещата. За последните 4-5 години от бюджета са източени около 5 млрд.лв. чрез фиктивни фирми, на които е възстановен невнасян от тях ДДС.

"Разбрахме се да създадем общ център за съвместна работа, за да постигнем по-оперативно взаимодействие и да предотвратяваме голяма част от източването на ДДС", коментира финансовият министър.

Само за последните две години и половина са подадени 2800 сигнала за измами с данъка, съобщи Николай Попов.

"Очакваме в най-скоро време да почне обявяването на присъдите. Има случаи във Видин, има около 50 дела в София, надяваме се оттук нататък влезлите в сила присъди да стане една постоянна практика", добави главният данъчен директор.

Координационният център ще е в Главна данъчна дирекция, уточни главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Идеята е там да се създаде база данни за всички лица и фирми нарушители, които са регистрирани до момента. Обсъжда се вариантът да се интегрира информационната система на митническата администрация, защото е най-напреднала, а след промените в Наказателно-процесуалния кодекс до центъра да има достъп и информационната система на МВР, допълни министър Велчев.

На въпрос означава ли създаването на центъра, че досега не е била обменяна информация между финансите и МВР за случаите с ДДС-измами, Бойко Борисов отговори с думите: "Ако потвърдя, това ще ви е заглавие. До този момент НСБОП, икономическа полиция са действали по своя линия, данъчните - по своя, митниците - по своя. А престъпниците използват една обща схема, която в различни моменти се допира до всяка една от тези организации. За да може да противодействаме ефективно и бързо, ще сложим както при мобилните групи в митниците стиковащи звена в този център, който непрекъснато и веднага ще може да получава нужната информация от съответната служба. Може би е закъснял, но преди една година това не можеше да се случи, защото тогава работехме по различен начин - всеки за себе си."

По този повод от финансовото министерство се похвалиха, че съвместната работа в митниците дава много добър резултат. Приходите за десетте месеца на годината са се увеличили с 28% в сравнение с миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес