Борисов: На 21 декември отваряме отново всичко; здравният министър: Рано е да се каже

При спад на заразените, детските градини и яслите отворят на 14 декември

Борисов: На 21 декември отваряме отново всичко; здравният министър: Рано е да се каже

Най-добрата антикризисна мярка, в условията на пандемия, е на 21 декември да "отворим отново всичко". Детските градини и яслите може да заработят още на 14 декември, ако броят на заразените продължава да намалява. Това заяви в понеделник Борисов, докато разгледа пекарна за арабски хляб, отворена от сирийски гражданин в Цалапица.

"Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко", каза премиерът пред собственика на пекарната.

По-късно обаче здравният министър Костадин Ангелов направи далеч по-сдържано изказване по темата, като даде да се разбере, че намира приказките за пълно отваряне за прибързани. "Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-ви, при условие че седмицата, която ни е важна да анализираме е от 14-ти нататък“, каза Ангелов. Иначе той потвърди, че е разговарял сутринта с премиера и има готовност на 14 декември детските градини и ясли да отворят.

Борисов коментира също, че вече всеки ден има по 2000 - 3000 човека, оздравели от вируса. "За да могат да се връщат в производството, защото няма икономическа логика, без да се събира данък, без да се произвежда, държавата да плаща заплата, тя няма свои приходоизточници. Ако това продължи, има две развръзки І или заеми, или фалит", аргументира се още премиерът.

Той бе категоричен, че не иска "да задължим следващите поколения". Борисов уточни, че по мерките за бизнеса до този момент са насочени 1.1 млрд. лв.

"Ваксини, лекарства... Докторите се научиха, лекуват... 60/40 работи, 80/20 работи – продължаваме с тези мерки, но най-правилното е на 21-ви декември да отворим", добави още той.

Под условие той лансира и по-ранно отваряне на детските градини и ясли.

"На 14-ти (декември - бел.ред.), ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа. Това е под условие, при всички случаи на 21 декември въведените последно ограничения отпадат", подчерта Борисов.

В производствената база в Цалапица заедно с премиера Борисов бе министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради новия вирус икономически дейности.

Борисов заяви, че е от изключително значение всички български граждани да продължат отговорно да спазват доказалите своята ефективност мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?