Борисов нагледа интерконектора с Гърция: След месец пълната диверсификация ще я имаме

Работим възможно най-бързо, уклончив бе изпълнителят

"На 1 януари в България ще влезе азерски газ. След един месец мечтата за пълна диверсификация и това да докараме азерски газ ще я имаме. Времето е подходящо – здрава работа!". Това коментира премиерът Бойко Борисов, който в понеделник нагледа как се строи газовата връзка с Гърция край Стара Загора, "защото беше важно да се знае, че гръцките компании работят на пълна мощност".

"И понеже много не вярват, искахме да им покажеме, че ей тука се работи изключително усилено", заяви министър-председателят пред изкоп за полагане на тръби.

"Ускорени са плащанията, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен проект за нас", заяви Борисов, който бе придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Любопитен момент е, че не присъстваше Теодора Георгиева, българският директор на проектната компания "Ай Си Джи Би", която реализира интерконектора и ще е негов оператор. Вместо нея Малинов обясняваше как върви проектът, а представител на гръцката компания строител "Авакс" информираше Борисов за детайлите.

"Вече се движим в срокове и норми", обърна се Борисов към представителя на "Авакс", а той отвърна уклончиво "работим възможно най-бързо".

По договор строежът на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини трябва да е готов до края на април 2021 г. Заради мерките срещу коронавируса дори имаше забавяне и фирмата "Авакс" искаше удължаване на срока до края на юни 2021 г. Този въпрос не бе повдигнат от Борисов и не е ясно последно кога ще приключи изграждането на 183-километровото трасе, от което 150 км са на българска територия

"75 процента от дейностите вече са разгърнати. 98 от работниците са българи, заварките от български и албански компании. 24 км са покрити. работи се със сериозен ритъм и до края на годината тези километри ще се удвояват и ще стават все повече", каза представителят на "Авакс".

До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км, стана ясно от рапорта пред Борисов.

Коментиран бе и проблемът с прокарването на газопровода под яз. "Студен кладенец" и р. Марица, като от гръцката компания обявиха, че френското компания HDI ще се заеме с прокарването на трасето в тези участъци, "защото тя ще се справи най-добре".

"Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект – от Александруполис до нашата част, ние имаме 20% там, за да може и от Юг на Север да потече различен от досегашния газ - 100% диверсификация", продължи Борисов.

"Става много мощно дружество в Александрополос (цитатът е точен – б.ред). Вече чакаме корабите", допълни той по повод проекта за строеж на терминал на регазификация на втечнен газ край гръцкия град Александруполис. В него по 20 на сто държат гръцкото дружество "Газтрейд", гръцките ДЕПА и ДЕСФА, танкерната флотилия "ГазЛог" и българската "Булгартрангаз".

"Предвиждаме до края на годината да се оформи окончателно структурата на акционерите и края на януари – началото на февруари да се вземе окончателно инвестиционно решение", обясни Малинов.

Освен акционерното участие на "Булгартрансгаз", доставчикът "Булгаргаз" е заявил 500 млн. куб. м годишен капацитет от терминала за период от 10 години.

Тези количества трябва да се прибавят към вече резервираните за пренос по газовата връзка с Гърция за над 1.5 млрд. куб. м годишно. Мощността на интерконектора е 3 млрд. куб. м

Борисов разгледа информационната табела с извършваните дейности и констатира, че "никой не е вярвал, че някога ще стане, затова много ги е яд, ония червените".

Поредната му обиколка бе засечена от бившия омбудсман и настоящ лидер на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, която се включи на живо във Фейсбук" и обясни, че докато пътува за Димитровград колата ѝ е подмината "като малка гара" от автомобила на премиера.

В продължение на 13 минути Мая Манолова излъчва пътуваните си зад кортежа на Борисов и онлайн му каза онова, което движението ѝ искало да му каже, а то е да има безплатни PCR тестове за всички, да се повиши цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус. Тя препоръча подсилване на структурите на РЗИ, стимули за общопрактикуващите лекари и т.н. Тя настоя и правителството да спре да приема лобистки закони, като този за ВиК услугите.

Манолова препоръча на Борисов да се вижда повече с хора, за да разбере истинските им проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес