Борисов: Не се интересувам какво говори Първанов, нито Слави

Борисов: Не се интересувам какво говори Първанов, нито Слави
Премиерът Бойко Борисов смята, че думите на президента за правителствен натиск над медиите са "провокация", но той вече не му обръща внимание.

"Надявам се, че за всички е станало ясно, че просто той иска да критикува всеки ден правителството, защото това е неговият проект. Хубаво-лошо, каквото иска да говори, но нито обръщам внимание, нито се интересувам“, коментира Борисов във вторник.

Той добави, че след като изпрати писмо със запитване до българските медии дали е оказван натиск върху тях, отговор, че такъв натиск няма, не са дали шефовете на тези медии, а самите журналисти. "Вие ме притискате всеки ден“, каза още Борисов на журналистите.

Борисов не се интересува и от въпросите на шоумена Слави Трифонов.

"Не ме интересува Слави Трифонов, нито шоуто му. Аз съм го оценил като човек, когато е дошъл при мен с неговите въпроси. Оттам нататък, рекламата, която прави на мой гръб, нито ме интересува дали ще води или няма да води, как го води, това си е лично негова работа. Но така да ме провокира с въпроси, не ме интересува. Не ме интересува дали той има въпроси към мене, той изговори толкова лъжи за мен, нека да продължава да си говори”, каза Борисов по повод 25-те въпроси към него, отправени в "Шоуто на Слави" предишната вечер.

Борисов припомни, че и кандидатът за столичен кмет Тити Папазов му беше задал 100 въпроса по време на кампанията през 2007 г., но не успя да вкара дори един общински съветник в София.

"Ако иска да е политик, да заповяда на избори. Ако иска да е водещ, да си прави шоуто, аз не му се бъркам в тази работа”, коментира премиерът по адрес на Слави Трифонов.

По-рано във вторник взаимоотношенията между Борисов и Слави бяха коментирани и от рекламния магнат Красимир Гергов, който за пръв път призна официално участието си като собственик в бТВ.

"Аз определено мога да кажа, че Слави е бил един от най-близките приятели на Бойко Борисов, това, че те двамата в момента се карат...някой може да каже, че аз съм бил приятел с някой навремето и аз съм прекарвал цели вечери с него, аз мога да кажа защо съм го правил. За мен по-важно е те когато са били близки, какви са били отношенията, за да бъдат толкова близки и не са ли разбрали, че единият не става за другия или по- точно, че Слави е лош човек, а Бойко не става за премиер и защо тогава Слави не го е казал. За мен това е по-важно. Това е нещото, което движи правилните сили в обществото ... в правилната посока", заяви Гергов в сутрешния блок на бТВ.

Натиск върху медиите е имало преди, но не и сега

Също във вторник, но пред Нова телевизия, началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова заяви, че ако е имало форми на натиск върху медиите, те са били при предишни правителства, но не и сега. Тя отчете това, след като е получила отговорите на главни редактори и медийни шефове по повод отправеното им от нея писмено запитване дали правителството им оказва натиск.

Медийните шефове дадоха гласност на отговорите си, като всички те категорично отрекоха да им се оказва натиск, още по-малко пък да се поддават на такъв.

Акцията по отправяне на такива въпроси и даване на съответните отговори няма аналог нито в България, нито в която и да е демократична държава.

Според Румяна Бъчварова обаче именно по този начин се доказва независимостта на българските медии, което, по думите ѝ, е едно от безспорните постижения на българската демокрация.

"Цялата политика, която провеждаме, на откритост и прозрачност, мисля, че гарантира точно това. След като правителството не се притеснява да отвори стенограмите, да бъде максимално открито за всичко това, което прави, включително и за грешките си, мисля, че и медиите могат спокойно да бъдат открити по отношение на правителството", коментира Бъчварова.

Думите ѝ обаче са в разрез с последните констатации на авторитетни неправителствени организации, които в последните си доклади сочат, че медийната свобода в България е ограничавана. В проучване на "Фрийдъм хаус“ от края на април т. г. се отбелязва, че страната заема едно от последните места в ЕС по свобода на медиите. Там се казва още, че журналистите в България продължават да бъдат сплашвани и подложени на натиск, за да бъдат защитени определени политически, икономически или криминални интереси.

Доклад на "Репортери без граници“ от февруари т. г. отбелязва, че в България "медии все още се сплашват“.

Началникът на кабинета на премиера коментира още, че съдейки по отговорите на главните редактори и шефове на медии, че не е осъществяван натиск върху тях от настоящото правителство, "то такава практика по-скоро се отнася към предишни времена и предишни правителства“.

Първанов излиза от правомощията си

"В края на краищата тогава, когато се твърди публично пред цялото общество, че има съзнателна политика и последователна политика на натиск, това е нещо страшно, струва ми се. Що се отнася до смелостта на медиите да признаят един или друг натиск, това е проблем на самите медии“, каза Румяна Бъчварова.

Тя смята, че с критиките за натиск върху медиите президентът "влезе в едно поле, което според мен е много силно чувствително".

"Президентът започва да води политическа битка, а не битката на държавния глава, изразителя на единството на нацията по отношение на изпълнителната власт. И това е смущаващо“, коментира още началникът на премиерския кабинет.

Според нея Георги Първанов "вероятно се опитва да търси собствени политически дивиденти от тази атака, защото той по всеки един повод, по който има публична изява, включително и извън страната, не пропуска възможността да критикува правителството“.

"Това, което прави президентът Първанов в последно време, е да атакува правителството много силно. В края на краищата аз не мисля, че някой може да му отнеме това право. Но той го прави по начин, по който влиза в едно политическо поле, което е далеч от правомощията и ролята на държавния глава“, каза Бъчварова.

Тя разясни, че независимостта на медиите се гарантира по няколко начина и се измерва по няколко начина. "Първото е намесата в редакционното и новинарско съдържание, т.е. пряка намеса - отразяваш това събитие, не отразяваш друго. Мисля, че нито една медия в последните 9-10 месеца не може да твърди, че това се е случило. Втората възможност е да се въздейства върху медиите като бизнес организации, т. е. да се ограничава възможността им да се финансират свободно, да им се създават икономически пречки“, обясни тя.

Според нея шефовете на медии дали уверение, че и това не се случва. Третата възможност, по думите ѝ, е да се създаде такава законодателна среда, която да ограничава правата на медиите да отразяват обективно или чрез регулаторите да се налагат определени санкции.

Относно наложеното от президента вето върху Закона за радио и телевизия, които са свързани с редуцирането на състава на СЕМ, Бъчварова коментира, че никой от медийните шефове не се е съгласил с аргументите му. "Да, наистина намаляването на броя на членовете на СЕМ не означава репресия по отношение на медиите. Това беше един от неговите аргументи. И то само по себе си може да се тълкува като една възможност да се въздейства върху общата медийна среда. Затова по основните показатели, по които се измерва независимостта на медиите, ние получихме отрицателни отговори“, каза Бъчварова.

По повод думите на главния редактор на "24 часа“ Венелина Гочева, че медиите не трябва да бъдат вкарвани в ролята на рефер между президента и премиера, Бъчварова коментира, че не вижда защо те трябва да се отказват от тази си роля. "Аз лично очаквах реакция преди отговорите на нашите въпроси, които зададохме. И си го обяснявам с това, че беше в почивните дни, тази закъсняла реакция. Защото едно такова твърдение е много силно и, бих казала, много страшно. Това означава, че България не е демократична държава - да твърдиш, че правителството осъществява системен натиск по отношение на медиите“, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България