Борисов се хваща на бас, че БМB ще прави шасита в Шумен

Борисов се хваща на бас, че БМB ще прави шасита в Шумен

“Мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен", каза в събота премиерът Бойко Борисов, който посети индустриалната зона на Стара Загора. Заедно с кмета на града Живко Тодоров (ГЕРБ) премиерът отиде до бившия Азотно-торов завод. Той обеща, че следващата седмица Министерският съвет ще отпусне около 500 хил. лв. за откупуване на частни терени на територията на завода.

Там бизнес дейност развиват 80 компании, но няма инфраструктура, защото улиците през комплекса са частна собственост.

"Тук работят 900 души и не могат да правят реален бизнес. В Пловдив вече няма терени. В Шумен всички терени са изкупени за заводи. А тук държите 1500 декара и заради това, че са частни улиците, инвеститори не могат да дойдат", каза Борисов на кмета.

Според премира "всички заводи вече идват в България" и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи.

"Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници", каза Борисов.

След това той заговори как българите се завръщали от чужбина заради заплатите в страната.

"Заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният висококвалифициран персонал получава по 5-6 хил. евро, 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там", каза Борисов. Средната брутна заплата в страната в момента е около 1250 лева.

Накрая премиерът каза, че повече от месец търси човек за заместник-министър на енергетиката, но не може да намери подходящ. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка заради “Апартаментгейт“.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

Колко време давате на новия парламент?