Борисов: Темата със спорната зона в Черно море за нас не съществува

Борисов: Темата със спорната зона в Черно море за нас не съществува

За България темата със спорната зона от 17 кв.км. в Черно море не съществува, заяви премиерът Бойко Борисов в Букурещ, където в петък се срещна с румънския си колега Виктор Понта. В началото на 21 век е абсурдно да се говори за териториални претенции между България и Румъния, каза Борисов, цитиран от БНТ, в отговор на въпрос на румънски журналисти.

Още повече, че всички държави, преди да влязат в ЕС са подписали договори, че нямат териториални претенции една към друга, допълни той.

"В ЕС за граници не може да се говори. България така са я прекроили след Втората световна война, така са я ограбили, че няма какво да се прекроява повече", изтъкна Бойко Борисов.

По време на срещата му с Виктор Понта са обсъдени въпроси като пускането в експлоатация на Дунав мост 2 и присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.

Румънският премиер е изявил готовност страната му също да се включи в проекта за изграждането на скоростната автомагистрала Свиленград - Русе, към която интерес проявиха инвеститори от Катар.

"Пътят не може да свърши до Русе, трябва да се направи пристанище. Ще е изгодно и за Румъния да продължим в тази насока, добра е инвестицията, с възможност за растеж. Говорих снощи по телефона с колегата от Катар - нещата са сигурни", коментира Бойко Борисов.

Той е в румънската столица, където на работна среща на министър-председателите на 16 страни членки на ЕС бе приета декларация за запазването на кохезионните фондове, с чиято помощ през последните 10 години са разкрити над 2 милиона работни места на Стария континент.

На еврофорума президентът на ЕК Жозе Барозу е похвалил България за спазването на стриктната фискална политика, за пенсионната реформа и успешното усвояване на европейските фондове.

Румънският външен министър Андрей Марга също увери, че няма спорни въпроси между Румъния и България.

"Ще има едно посещение в София, за да актуализираме сътрудничеството, което съществува с България. Няма спорни въпроси тук или въпроси, които по някакъв начин да разделят двете страни. Напротив, има сътрудничество", заяви Марга в отговор на въпрос дали съществуват нерешени въпроси със съседни страни, цитиран от Аджерпрес.

Предишният външен министър на Румъния Кристиан Дяконеску каза през март, че "съществува спорна зона" между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море.

Спорната зона в Черно море е от 17 кв. км и повдигането на темата от страна на Румъния бе обяснено с наличието на газови и петролни находища в района. Румъния вече обяви, че въпросът може да влезе в международния съд в Хага , където да се реши бързо по метода на равноотдалечеността. Според експерти обаче този метод не е в интерес на България, която иска спорът да бъде решен по принципа за делимитация по паралела. Румъния вече спечели подобен спор в Хага с Украйна. Официално българското външно министерство настоява въпросът да бъде решен с преговори.

В петък премиерът Бойко Борисов се срещна със своя румънски колега Виктор Понта в Букурещ преди началото на провеждащата се в столицата на Румъния международна конференция за бюджета на ЕС и отново не бе повдигнат публично въпросът с морската граница. По време на разговора бяха обсъдени редица въпроси от общ интерес и значение като финализирането на подготовката за пускане в експлоатация на Дунав мост 2, както и присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Румънският външен министър Андрей Марга е част от новото румънско правителство на Социал-либералния съюз с премиер Виктор Понта, което встъпи в длъжност в началото на месец май. Марга наскоро си спечели много критики, след като стана единственият румънски политик, който публично изрази надежда за подобряване на отношенията между Румъния и Русия и оцени Путин като много компетентен политик.

Той каза още, че отношенията с Унгария се развиват нормално въпреки "дискусиите, които се състояха във връзка с препогребването на една личност от режима на фашисткото правителство на Салаши". Румъния и Унгария си размениха остри реплики, след като Румъния забрани церемонията по пренасяне на урната с праха на унгарския междувоенен писател и политик Йожеф Ниро с мотива, че е бил сътрудник на фашисткия режим в Унгария.

Във връзка с предложението му за ревитализиране на отношенията с Русия Марга заяви, че икономическото сътрудничество и използването от страна на Румъния на огромния руски пазар би било ползотворно и за двете страни и изрази увереност, че след встъпването в длъжност на правителството на Дмитрий Медведев дипломатическият и политическият диалог ще бъдат възобновени.

По отношение на отбраната Марга добави, че Румъния ще продължи да полага усилия да убеди Русия, че противоракетният щит не е насочен по никакъв начин срещу нея.

Министърът каза също, че в последните седмици явното противопоставяне на влизането на Румъния в Шенген е отслабнало и има по-голяма готовност от страна на различни европейски страни да забележат положителните резултати на Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

"Мога да ви кажа, че докладът, който ще бъде публикуван през юли, обещава да бъде по-положителен. Надяваме се да бъде достатъчно положителен, така че да се насочим през септември към по-благоприятно решение (за Шенген - бел.ред.) на Съвета по правосъдие и вътрешни работи", заяви министърът.

На въпрос дали съществува обща позиция и консенсус между него и президента Траян Бъсеску по отношение на стратегиите на външната политика на Румъния през 2012 г., Марга подчерта, че "в международен план Румъния трябва да има само един глас, а не много гласове", като добави, че е нормално да съществуват дискусии във вътрешен план до постигането на такава обща позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?