Борисов: Турция спасява Европа и лично нас от бежанците

Премиерът ще съгласува с Анкара общи действия и ще представя в ЕС искането й за буферна зона в Сирия

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

"Турция спасява Европа и лично нас от бежанците", заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък.

Преди две седмици по време на Европейския съвет Борисов вече подкрепи искането на Турция за създаването на зона за сигурност в Сирия, към което Западът има сериозни резерви. Днес той съобщи, че ще обсъди темата и с председателя на Европейския съюз Доналд Туск, който пристига тази вечер на посещение в България.

"Има много теми - бежанците, Сирия, особено зоната за сигурност", каза Борисов.

Той съобщи, че на 14 октомври ще посети Турция, където ще се срещне с премиера Ахмет Давутоглу, за да "продължим общите действия".

Европейският съюз стигна до споразумение с Турция да предприеме редица мерки за спиране на бежанската вълна, а Анкара настоява за облекчаване на визовия режим с ЕС и създаването на зона за сигурност в Сирия. Западът обаче е много внимателен към идеята за буферна зона в Сирия, тъй като подозира, че Турция иска да удари области, контролирани от сирийските кюрди, които Анкара смята като заплаха.

Борисов коментира, че според него Турция действително полага огромни усилия и с посещението си в Страсбург и Брюксел турският президент е поел ясен ангажимент за по-нататъшните си действия.

Борисов и Доналд Туск ще разговарят на четири очи в резиденция "Евксиноград" край Варна в петък. Българският премиер коментира в аванс, че Туск е запознат отлично с аргументите за решаване на бежанската криза.

"На съвета (бел.ред. - срещата на лидерите на ЕС) ги обяснявах на всички колеги. Факт е, че идва и ще говорим на тази тема - самата Европа виждате, че търси бързи решения", добави Борисов.

По време на лидерската среща на ЕС в края на септември Борисов предложи България да е една от т. нар. "горещи точки" за бежанци по външните граници на ЕС и поиска страната да бъде приемана като Гърция и Италия, които са най-засегнати от бежанския прилив.

"Надявам се, че Европа се окопитва като действия. С това, което се случва в Сирия, нищо добро не ни очаква, защото там войната тече в пълна сила и, ако не се намери решение и то бързо, в скоро време няма как бежанската вълна да спре", посочи Борисов по време на посещението си на строящия се Технологичен парк в столицата.

Президентът Росен Плевнелиев в четвъртък също коментира бежанската криза, като заяви, че "с всяко парче нова ограда пред бежанците ЕС застава срещу себе си".

"Ще решим проблема с бежанците, но той не може да бъде решен само от една държава. Очаква се общ подход и обща отговорност. С взаимните барикади на границите, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност. ЕС застава срещу себе си", каза Плевнелиев по време на конференция за новите визии за партньорство и съседство в Европа.

По думите му правото на убежище е универсална ценност и неизменна част от правата на човека.

"Нека българите си спомнят за репресираните от комунистическия режим, за войните на Балканите, за миграционните потоци, които те произведоха, нека да си спомним за вълната от арменци, белоруси, българи от Тракия и Македония, които заляха страната след кървавите конфликти в началото на 20 век, дали си спомняме, че тогава българите бяха бедни, гладни, съсипани от национални катастрофи, но приеха своите братя с отворени обятия”, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?