Борисов: Успокойте хората, не искам недостиг на линейка, лекарство, легло (обновена)

Здравният министър удължи мерките до края на ноември, въведе и нови

Борисов: Успокойте хората, не искам недостиг на линейка, лекарство, легло (обновена)

"Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!". С това послание излезе премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда. В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов са участвали също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, както и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и новоназначеният началник на Covid отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Според Борисов трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", заръча Борисов.

По-рано той каза, че заключенията на мисията на МВФ в България са, че "мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са изключително правилни"

Премиерът коментира, че държави, които още в средата на октомври са затворили всичко, към днешна дата са с по-лоша епидемична ситуация от България. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от Covid-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър въведе и нови мерки

Здравният министър Костадин Ангелов удължи част от действащите мерки за срок от 12 до 30 ноември и въведе нови със своя заповед, публикувана привечер в сряда.

Сред новите мерки е, че преустановяване от четвъртък на присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от 5 до 12-и клас в областите с достигната 14-дневна заболеваемост над 119.9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11 ноември .2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката.

Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, занимални се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.
 
Преустановяват се и присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки и групи.
 
Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления "Медицина", "Дентална медицина" и "Здравни грижи", както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.
 
Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете. Нощните барове, дискотеки, пианобарове остават затворени.
 
Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.
 
Малолетни и непълнолетни ще могат да посещават търговските центрове и молове, само ако са придружени от техен родител или настойник или друг пълнолетен.
 
Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна  дейност в болници и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
 
Удължава се до края на ноември прилагането на мярката директорите на регионалните здравни инспекции да съблюдават, че болниците и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с Covid от не по-малко от 20%  от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяка болница.
 
Удължава се и изискването конференции, семинари и други обществени мероприятия в присъствена форма да се провеждат при участие на не повече от 30 човека, при спазване на дистанция от 1.5 метра и със задължително носене на маски. Маските са задължителни и при посещение на културни и развлекателни мероприятия, като залите трябва да са пълни на 30% от капацитета си. Спортни мероприятия се провеждат без публика с изключение на тенис турнира Sofia Open.
 
Във всички търговски обекти трябва да продължи да има контрол на броя на клиентите, като не се допуска повече от 1 човек на 3 кв.м. Не се допускат екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната.
 
По-рано, във вторник здравният министър Ангелов докладва на премиера как върви реорганизацията в здравната система:
 
"От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете Ангелов, но без да даде подробности за въпросния план, който постоянно цитира, но никой не е запознат с него в цялост и документът не е публичен. За сравнение миналата седмица Ангелов обяви, че задейства четвърта стъпка в плана като разпореди отцепването на Covid-зони с по 200 легла в големите болници.

Ангелов информира още, че по места цели болници стават специализирани за лечение на коронавирус и даде пример с Благоевград, Пловдив и белодробния диспансер в Шумен. Увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

Борисов е заръчал на всеки, нуждаещ се от болнично лечение, да му бъде осигурено. Борисов е поискал също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса за лечение на на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Премиерът Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. "Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", подчерта премиерът Борисов.

Здравният министър: Ново затваряне ще изкара хората на улицата

Преди това здравният министър коментира пред БНР, че хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага. В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, смята той. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. 

От коментара му стана ясно, че правителството се страхува от ефекта от евентуално затваряне: "В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот...".

Така той аргументира и защо ресторантите остават да работят до 23.30: "При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална."

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, обясни той.

По думите му през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система.

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, коментира той.

"Когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща", заяви той, но без да даде подробности.

"Дали Covid секторите в поликлиниките е трябвало да бъдат разкрити по-рано? Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка.", каза той.

Ангелов заяви, че хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага.

"За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла", увери той. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх.", посочи той.

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са "под 0.003% от всички случаи".

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.

Близо 40% от тестваните са с коронавирус 

Същевременно в сряда баха регистрирани нови 4390 случая на коронавирус за денонощие при направени са 11 068 теста, като положителните са близо 40%.

Активните случаи в страната продължават да се увеличавват и вече са 55 716. Заедно с това расте броят на хоспитализираните – 4176, което е със 172 повече от вторник. Увеличават се и пациентите в тежко състояние, които са настанени в нтензивните отделения – те вече са 280, което е десет повече отпреди ден,

Оздравелите са 516 или общо 25 799 от началото на пандемията. Починали са 80 души през последните 24 часа, Общият брой на починалите с коронавирусната инфекция от началото на епидемията е 1851 души.

Кампания

Прокуратурата започва кампания за даряване на кръвна плазма за лечение на коронавирус, съобщиха от държавното обвинение. Призив е отправен към всички съдии, следователи и служители, които са преболедували. Предстои изготвянето на график за даряването.

Преди няколко дни военният министър Красимир Каракачанов обяви, че ще подпише заповед за организирането на такава кампания сред военнослужещите.

Споделяне

Още по темата

Още от България