Борисов: Вече ще участвам в КСНС, само ако медиите са вътре

Нинова го упрекна, че се грижи само за оцеляването си

Борисов и Радев за КСНС, сн. БГНЕС
Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам, само ако медиите са вътре, заяви премиерът Бойко Борисов, след като преди ден президентът Румен Радев публикува стенограмата от разговорите за КТБ през 2014 г.
 
"Стенограмата е в моя услуга, но оттук нататък вече КСНС губи своя смисъл. Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор долу, както във ВСС, медиите да присъстват и да го гледат. Иначе няма да допусна след година, две или три да ме скарат с някоя съседна държава, ако сме изказали свои опасения, съображения или каквото и да било и някой реши да си направи евтин пиар с това", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".
 
По думите му КСНС е било единственото място, където управляващи, опозиция, служба - отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. 
 
”Ако след това ще ми държат карез за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години, не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само ако 100% се предава по телевизията или долу на монитори, а не след 2-3 години да ми вадят думи и коментира. Това направиха вчера", добави премиерът.
 
Срещата за КТБ, чиято стенограма бе публикувана, бе във формат "консултативна", а не заседание на КСНС.
 
 "Всички стенограми да ги разсекретят. Ако може и аз това постановление за "Грипен"-ите да го разсекретя също, да видите каква глупост - взимат решение да вземат решение да се купят "Грипен"-ите", коментира още Бойко Борисов.
 
"На КСНС единствената ви грижа е вашето лично и на партията ви оцеляване, а не националният интерес", коментира по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова. 
 
"И на мен ми се иска обществото да знае истината, медиите да бяха вътре, за да види народът истинското ви лице за първия КСНС при президента Радев, г- н премиер. Няма да прекрача граници и няма да коментирам секретна информация. Както на КСНС при президента Плевнелиев, така и на този съвет единствената ви грижа бе вашето лично и на партията ви оцеляване, а не националният интерес", каза Нинова.
 
"При Плевнелиев единствената ви мисъл е била как да свалите законно избрано правителство. При Радев - как вашето правителство да изкара цял мандат за пръв път. На този съвет вие отказахте да назначите 1000 души в МВР и 5000 в МО. Попитах ви какво става с 3 млрд. излишък, та нямате 300 млн. лева, с които да осигурите нормални условия за работа на полицаите. Не ми отговорихте къде се изпари излишъкът, но заявихте, че спешно ви трябват още 10 млрд лв. Заявих Ви, че ако и през ум Ви мине да ги теглите като нов заем, много ми мирише на нови избори", заяви Нинова.
 
По-рано Борисов я нападна,че тя единствена на КСНС е била против отделянето на 2% от БВП за отбрана.
 
"Отказахте да започне веднага модернизацията на армията и я разсрочихте за 15 години напред. Вашият министър Горанов заяви, че няма да увеличи до 2% от БВП разходите за отбрана. Тогава казах, че е пълно лицемерие да декларираме, че човекът е най-важен в системата на сигурност, че ще има ускорена модернизация и че ще има 2% за отбрана, след като всички чухме от вас, че това няма да стане. Казах, че отказвам повече да лъжем хората и по-добре да обявим истината", коментира Нинова.
 
"Десетки години политиците лъжат народа. Заявих също, че аз няма да го направя и, че искам промяна в поведението на политическата класа. Попитах ви - защо го правите. Ще говорите нещо, което нямате никакво намерение да изпълните. Отговорихте - "за да не излезе, че противореча на президента Радев и да изглеждаме приятели", посочи Нинова.
 
"Предупредих държавния глава, че го подвеждате и се оказах права. Още на другия ден изтеглихте от МС доклада по сигурността на служебния министър Янев, в който се казваше цялата истина за състоянието на отбраната. И днес да ми се правите на загрижен спасител - няма да стане", коментира лидерът на БСП. 
Споделяне

Още по темата

Още от България