Плевнелиев: Досиета "КТБ" са новите досиета на Държавна сигурност

Истината за това къде са парите трябва да се разрови до дупка

Плевнелиев:  Досиета "КТБ" са новите досиета на Държавна сигурност

"Казусът КТБ трябва да се разрови до дупка", настоя за пореден път президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), според когото отговорните институции трябва да излязат и да дадат обяснение.

"Искам да се тръгне по пътя на парите и да се намери кой ги е взел. Тези хора, които замазаха нещата и които носят отговорността по казуса "КТБ", не са понесли отговорност за това, което се случи", заяви той в неделя пред Нова телевизия.

"Досиета за КТБ са новите досиета на Държавна сигурност. Ако тази страница не се затвори, тя ще виси като Дамоклев меч върху българските политици в следващите 20 години и ще се създадат нови зависимости", каза Пленвелиев и повтори, че този казус трябва "да се разнищи до дъно".

Според него истината за фалита на четвъртата по големина банка в България през 2014 г. не е намерила отговор след разсекретяването на стенограмата за срещата между банкери и политици на 29 юни 2014 г. Плевнелиев, който още по време на мандата си се съпротивляваше на исканията за публикуването на стенограмата, заяви, че с акта на разсекретяване ѝ сегашният държавен глава Румен Радев само е дискредитирал президентската институция.

"Прав беше премиерът Бойко Борисов като каза, че вече ще говори на "Дондуков 2" все едно, че е пред камери. Вярно е, че той даде съгласието си (за разсекретяването на стенограмата -бел.ред.), но нямаше друг ход. В тази стенограма няма почти нищо за КТБ, в тези 3 часа консултации, виждате, темата беше как да върнем доверието на гражданите във финансовата система и да предотвратим опашките", повтори позицията си Плевнелиев.

Той призова компетентните органи да тръгнат по пътя на парите и потенциалните предприятия, които са източили КТБ.

"Тогавашният шеф на ДАНС не каза нищо и произведе един никакъв доклад по случая, само и само, за да представи нещо", каза Плевнелиев.

На 9 юни Радев разсекрети стенограмата от консултациите, проведени девет дни след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ), предизвикало ликвидна криза в Първа инвестиционна банка (ПИБ), от която само за ден бяха изтеглени над 800 млн. лв. На заседанието при Росен Плевнелиев политици от тогавашния парламент заедно с банкери обсъждат как да предотвратят паника в цялата банкова система.

"Спомнете си пред коя банка се образуваха първите опашки (ПИБ -бел.ред.), кой ги инициира и как се случи така, че определена медийна империя започна да атакува дадена финансова институция. Аз бях против отварянето на стенограмата от юни, но след като са публикували този разговор, нека отворят и другия - от 14 юли", настоя Плевнелиев.

Той отбелязва, че в Кипър държавата успя да събере и върне огромна част от откраднатите и препрани през офшорки пари в рамките на месеци, при нас минаха 3 години.

"Какво събрахме, какво върнахме?", запита Плевнелиев.

Относно наследника си на поста ген. Радев, той коментира: "В тези повече от 100 дни, в които президентската институция показа какво може, се допуснаха немалко грешки. Това ме изпълва с притеснение".

"Мажоритарният вот е много проблемен и не е добър за българската демокрация", смята Плевнелиев.

Той определи мандата си като "от всичко по много"- рекорден брой бежанци, рекордно много кризи, протести и служебни правителства. Плевнелиев, който след края на мандата си през януари основа фондация, каза, че продължава активната си дейност и получава десетки покани - вчера бил в Ню Йорк, утре лети за Пекин, а след това - за Берлин.

Споделяне

Още по темата

Още от България