Борисов вини депутатите, че горският закон не е съгласуван с обществото

Закани се вече да ги проверява какво гласуват

Бойко Борисов, Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов хвърли вината за улесненото строителство на ски съоръжения в планините върху депутатите, които променили внесените от правителството поправки в Закона за горите. Той са закани и в бъдеще да ходи да ги проверява какво гласуват в Народното събрание, макар че по конституция парламентът е по-висшата институция и е органът, който проверява работата на правителството.

Също така Борисов обясни как вече Министерският съвет ще отказва да разглежда законопроекти, които не са минали публично обсъждане. Законът за нормативните актове обаче и в момента изисква от всеки вносител на законопроект да го публикава заедно с мотивите за минимум 14-дневно обществено обсъждане.

"Законът за горите, ако беше минал по този начин, който днес съм разпоредил в парламента, нямаше да има абсолютно никакви проблеми. Но те се възползват от политическия натиск, който се оказва, затова съм го върнал и ще мина да го проверя, а депутатите ще го гледат, докато нямат 100% консенсус”, заяви министър-председателят в сряда.

"Всъщност, за тези умници, които се изказват от парламента, не го казвам със сарказъм, те са най-умните хора - президентът е върнал закона и ветото е да бъде изпълнено министерското решение, което сме вкарали в парламента, а не промените, които впоследствие е претърпял законът в Народното събрание”, посочи Борисов.

Така той за пореден път се опитва да излезе от скандала с приетите поправки в Закона за горите, срещу които миналата седмица бяха организирани спонтанни протести, а Борисов заяви, че няма нищо против демонстрациите, стига да не се замесва името му. Тази седмица обаче се провеждат митинги в подкрепа на поправките в Закона за горите, които улесняват инвеститорите в ски строежи като премахват плащането на такси за смяна на предназначението на горите, върху които смятат да строят.

Споделяне

Още по темата

Още от България