Борисов вини депутатите, че горският закон не е съгласуван с обществото

Закани се вече да ги проверява какво гласуват

Бойко Борисов, Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов хвърли вината за улесненото строителство на ски съоръжения в планините върху депутатите, които променили внесените от правителството поправки в Закона за горите. Той са закани и в бъдеще да ходи да ги проверява какво гласуват в Народното събрание, макар че по конституция парламентът е по-висшата институция и е органът, който проверява работата на правителството.

Също така Борисов обясни как вече Министерският съвет ще отказва да разглежда законопроекти, които не са минали публично обсъждане. Законът за нормативните актове обаче и в момента изисква от всеки вносител на законопроект да го публикава заедно с мотивите за минимум 14-дневно обществено обсъждане.

"Законът за горите, ако беше минал по този начин, който днес съм разпоредил в парламента, нямаше да има абсолютно никакви проблеми. Но те се възползват от политическия натиск, който се оказва, затова съм го върнал и ще мина да го проверя, а депутатите ще го гледат, докато нямат 100% консенсус”, заяви министър-председателят в сряда.

"Всъщност, за тези умници, които се изказват от парламента, не го казвам със сарказъм, те са най-умните хора - президентът е върнал закона и ветото е да бъде изпълнено министерското решение, което сме вкарали в парламента, а не промените, които впоследствие е претърпял законът в Народното събрание”, посочи Борисов.

Така той за пореден път се опитва да излезе от скандала с приетите поправки в Закона за горите, срещу които миналата седмица бяха организирани спонтанни протести, а Борисов заяви, че няма нищо против демонстрациите, стига да не се замесва името му. Тази седмица обаче се провеждат митинги в подкрепа на поправките в Закона за горите, които улесняват инвеститорите в ски строежи като премахват плащането на такси за смяна на предназначението на горите, върху които смятат да строят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?