Вместо “само” да улесни прокарването на ски писти

ГЕРБ позволи различни строежи в планините, ще се водят за гори

ГЕРБ позволи различни строежи в планините, ще се водят за гори

На терени, които са част от държавния горски фонд, ще могат да се строят ски писти, лифт станции, стълбове за лифтовете, както и открити спортни съоръжения и обслужващите ги леки постройки. Това предвижат промени в Закона за горите, влезли между първо и второ четене в парламентарната комисия по земеделие и обсъдени на нейно заседание в сряда. На всичкото отгоре строителните терени няма да се извеждат от горския фонд, инвеститорът ще пести от такса за промяна на предназначението на земята, а разнообразните постройки ще се водят гора на хартия. Текстовете са внесени от председателя на комисията Десислава Танева и нейния заместник Емил Димитров – и двамата от ГЕРБ.

Поправките минаха безпроблемно на второ четене в комисия само с гласовете на ГЕРБ. Всички депутати от опозицията гласуваха “против” най-спорните текстове, касаещи строителството в планините.

“Отворихте кутията на Пандора за застрояване във всички гори в България”, заяви бившият шеф на Природен парк “Витоша” Тома Белев, който присъства от името на организация “Зелени Балкани”.

Преференцията да се строи върху държавни гори без те да се изключват от горския фонд се предвиждаше само за ски пистите с мотива, че държавата си запазва земята, а районът на пистата лесно ще се рекултивира. Сега ГЕРБ даде зелена светлина на унищожението на държавни гори със строителството на лифт станции и прилежаща инфраструктура, при това без да се дължи такса за смяната на предназначението на земята.

Промените в Закона за горите, които уреждат облекченото строителство на писти и ползването на съществуващи без търг, бяха написани под натиска на собственика на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”. Инвеститорът спря всички лифтове в планината над София в началото на зимния сезон и заяви, че действащият Закон за горите му пречи на дейността. Въпреки че ски сезонът вече отминава, жестовете към свързаната с "Първа инвестиционна банка" фирма стават все по-големи.

Поправките позволяват изграждането на “ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране”.

Според Петър Курумбашев (Коалиция за България) така формулиран текстът на практика разрешава изграждането на абсолютно всичко. Десислава Танева отговори, че става въпрос за открити съоръжения. Емил Радев пък се оправда, че преди ги критикували, че правят закон за ски писти, затова вкарали и други съоръжения.

По думите на присъстващите представители на екологични организации не съществува точна дефиниция на изброените в закона сгради, чието строителство в планините вече ще става по облекчен режим.

Друг спорен момент е текстът, според който отстъпено право на строеж, когато става въпрос за ски писта, ще се предоставя за срок от 30 години, но за всичко останали съоръжения ще е безсрочно. Депутатите от ГЕРБ и присъстващите представители на Агенцията по горите не дадоха разумно обяснение на това предложение.

Това, което правите, е абсолютно либерализиране на законодателство, каза Михаил Михайлов от "Синята коалиция". “Ние сме малка държава, с малки ресурси. Това е абсолютна липса на защита на обществения интерес. Кажете какви са ви аргументите. Няма такива – логични и човешки. Някой си науми, че трябва да завземе нещо и законодателят вече е на колене. Кажете открито какво се цели с тези текстове”, обърна се синият депутат от колегите му от управляващата партия.

Депутатите са вкарали още лобистки текстове преди второ четене на поправките в Закона за горите, стана ясно при гласуването на текстовете, което според първоначалната заявка на Танева трябваше да става без дискусия.

В промените има и текст, който дава възможност горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми. Благодарение на такъв текст се изсякоха до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?