Столична община си затвори очите за рекета на “Витоша ски”

Въпреки че влековете не работят цяла зима, според кмета това не е нарушение на договора

Столична община си затвори очите за рекета на “Витоша ски”

“Витоша ски” не е нарушила приватизационния договор със спирането на лифтовете тази зима и не може да бъде наказана за това, става ясно от отговора на кмета на София Йорданка Фандъкова до общинския съветник Вили Лилков от ДСБ. Така на практика общината услужливо си затвори очите за рекета на дружеството, свързано с шефа на ски федерацията Цеко Минев и президент на "Първа инвестиционна банка".

От началото на годината столичани са лишени от възможността да се качат на Витоша с лифтовете, които “Витоша ски” купи в края на 2007 г. за 8.3 млн. лв. Причината за спирането на съоръженията беше ултиматумът, който “Витоша ски” постави на правителството за промени в Закона за горите. Компанията на Цеко Минев иска да се даде възможност да се строят ски писти на държавни терени, без те да се отписват от горския фонд, като инвеститорът плаща за отстъпено право на строеж и спестява разходите по смяната на предназначението на земята. Поправките на закона минаха на първо четене през парламента в началото на февруари.

Приватизационният договор преизпълнен

Общо пет проверки е направила Столичната общинска агенция за приватизация по изпълнението на договора за продажба на съоръженията на “Витоша ски”. Единственото нарушение, което е било установено, е за частично неизпълнение на задължението за работните места. Санкцията е била 120 хил. лв. и е платена от собственика. През 2011 г. в дружеството вече работят 61 души, както е според контракта.

Изискването на половин милион инвестиции дори е преизпълнено, са установили проверяващите. Това е станало с купуването и монтирането на пропусквателна система и модули за валидиране на карти за 501 430 лв., отчита Фандъкова. Според договора “Витоша ски” е трябвало да вложи 500 000 лв., но инвестиции в остарелите лифтове не са правени.

“Витоша ски” има задължение да запази предмета на дейност на дружеството за срок от 25 години – до края на 2032 г., съгласно приватизационния договор. Според отговора на Фандъкова това не означава, че съоръженията задължително трябва да работят.

“Що се отнася до спирането и функционирането на съоръженията на туристическите ски зони, същото не е в хипотезите на задълженията по приватизационния договор, за които са предвидени санкции, включително не променя дейността по чл. 11 от договора и в тази връзка не е основание да бъде наложена предвидената в чл.20, ал.1, т.5 от договора санкции”, пише кметът до Лилков.

Според търговския регистър предмета на дейност на “Витоша ски” е изграждане и експлоатация на туристически и спортни обекти, хотелиерство, както и инвестиране в такива, организиране на турнири в страната и чужбина, извършване на услуги съпътстващи спорта и туризма, благоузтройство и изграждане на инфраструктора за туризъм и спорт, туроператарска дейност, специализиран транспорт свързан с осъществяването на горните видове дейности, както и всяка друга търговска дейност незабранена от закона.

Общината в помощ на столичани

За да се улесни затруднения достъп до Витоша заради неработещите лифтове от 14 януари, Столична община разкри временна автобусна линия, припомня Фандъкова.

Автобус номер 266 се движи от началната станция на лифт Симеоново през Драгалевци до обръщателно колело “Морени”. Линията работи през почивните и празнични дни от 8 до 17 часа. Цената на еднопосочния билет е 4 лева, а в двете посоки – 6 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?