“Витоша ски” понесли най-големи негативи от това, че сами си спрели лифтовете

“Витоша ски” понесли най-големи негативи от това, че сами си спрели лифтовете

Фирма “Витоша ски” АД, сочена за персонален поръчител на едни от най-оспорваните текстове във върнатия Закон за горите, твърди, че тя е понесла най-големи негативи и загуби от това, че преди осем месеца спря лифтовете и съоръженията си на Витоша и провали изминалия зимен сезон. Фирмата настояваше за законови промени,които в крайна сметка станаха факт на 13 юни, но предизвикаха масови протести на млади хора президентът наложи вето на целия закон, след като премиерът поиска това, за да не го обвиняват, че защитава лобистки интереси.

Пак по искане на министър-председателя Бойко Борисов започнаха преговори между представители на природозащитни организации, правителството, депутати и представители на организации, защитаващи интереси на инвеститорите. Борисов каза, че няма да се гласува нищо, докато не бъде постигнат консенсус, но засега такъв не се очертава.

"Витоша ски" са разпространили позицията си по върнатия Закон за горите в четвъртък вечер. В нея се казва, че понасят загуби заради собственото си решение да спрат ски съоръженията си, тъй като нито един човек от компанията не е уволнен. В приватизационния договор със Столична община за лифтовете на Витоша има условие за поддържане на определен брой служители, в противен случай дружеството може да плати неустойки или пък договорът да бъде разтрогнат.

Приетият Закон за горите през 2011 г. постави изискване ски-пистите да се изключат от горския фонд. Ние не сме концесионер на зоната, имаме само собственост върху лифтовете и наемаме пистите от горското стопанство. Но пистите на Витоша не бяха изключени от горския фонд, а при тази ситуация не можехме да ги наемаме под наем, защото това е незаконно и щяха да ни обвинят в корупция”, се казва в становището.

От Държавната агенция по горите многократно обясниха след избухването на скандала със спрените лифтове, че “Витоша ски” може да наема пистите за срок от една година, както е правила до сега.

Беше ни отказано да прочистим просеките под съоръженията, въпреки че техническият надзор ни нареди тези мерки за безопасност. Ако бяхме пуснали съоръженията, кой щеше да носи отговорността за здравето и живота на туристите и скиорите? Това не можехме да си позволим, защото нашата компания е една от най-гледаните под лупа в България, всяка наша крачна се следи и атакува”, пише още в позицията. Отново агенцията по горите предложи да изчисти просеките за своя сметка, за да се спаси изминалия зимен сезон на Витоша, но от дружеството отказаха.

Витоша ски”, която има общо ръководство с това на “Юлен” АД – концесионера на ски зона Банско, отказа да извършва каквато и да е дейност, докато не се вкарат в Закона за горите исканите от нея поправки. Една от тях бе да се учредява право на ползване на пистите за срок от 10 години на стопанина на лифтовете. Други текстове предвиждаха изграждането на ски съоръжения да става на публични терени без те да се изключват от горския или поземления фонд.

Негативите и загубите за “Витоша ски” били заради “един лобистки закон, иницииран и умишлено прокаран в парламента от така наречените “природозащитници", с единствената цел да се запази статуквото на столична ски зона от средата на миналия век”, се казва още в становището на “Витоша ски”.

В заключение от дружеството посочват, че са сред най-големите противници на застрояването на Витоша с бетон и хотели . “В това се съдържа една проста бизнес логика – през зимата ние продаваме ски карти, но през лятото предлагаме красотата на природата и алтернативен туризъм. Така че, ние сме най-заинтересованите Витоша да не се урбанизира”, пишат от “Витоша ски”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес