Фенове откриха неофициално ски-сезона на Витоша при неработещи съоръжения

Любители на зимните спортове организираха неофициално откриване на ски-сезона на Витоша.

Очакваните протести срещу "Витоша ски" АД не се състояха, но лифтовете и влековете остават спрени, предаде БНР. Компанията отказа да пусне ски съоръженията в планината с обяснението, че новият закон за горите изисква всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут.

Според природозащитници от Коалиция ”За да остане природа в България” целта на фирмата е именно промяна в закона и затова умишлено не пуска съоръженията. По думите им скандалната поправка предвижда в горите да може да се строят ски лифтове и влекове, без промяна на предназначението на територията и без изключване на земята от горския фонд. Така изсечените и застроени терени ще продължат да се водят гори "на хартия".

Събралите се заявиха, че не желаят модернизацията на туристическа и ски зона "Алеко", не искат подмяна на лифтовите съоръжения и са против изграждането на нови ски писти на Витоша.

По повод конфликта между природозащитниците и фирмата, екоминистърът Нона Караджова коментира, че ведомството ѝ и нормативната уредба не пречи съществуващите писти и въжени линии на Витоша да работят. Според нея фирмата не пуска съоръженията, защото настоява за промени в Закона за горите, отхвърлени миналата година.

Невъзможността да се използват съоръженията доведе до тежък трафик и проблеми с паркирането, като паркингът преди хижа "Алеко" не бе достатъчен и хората спираха автомобилите си по пътя.

Споделяне

Още по темата

Още от България