Борисов заръча ГЕРБ да отменят гласувания лекарствен мораториум

"Не искам да си играят със страховете на хората", каза той по адрес на опозицията

Борисов заръча ГЕРБ да отменят гласувания лекарствен мораториум

След като разказа милозлива история за починалата си от рак майка, Бойко Борисов поиска да отпадне забраната за плащане на нови лекарства, утвърдена двукратно от управляващото мнозинство в парламента по искане на здравния министър. Борисов обяви това в петък от Брюксел, часове след като президентът Румен Радев коментира, че отхвърлянето на ветото му върху мораториума е "цинично и брутално".

"Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, мораториума за лекарствата. Една трета от страните в ЕС, ако имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим", каза министър-председателят.

Решението му е пореден шамар за депутатите от ГЕРБ, които не само прокараха текста от закона за бюджета на здравната каса, с който се налага мораториум върху плащането на нови иновативни лекарства през 2018 г., но и го прегласуваха, след като президентът наложи вето върху него. Това стана след драматичен дебат в четвъртък, когато депутати споделиха лични откровения за борбата си с рака. Управляващите бяха обвинени от БСП, че икономисват 30 млн. лв. от животоспасяващи лекарства за онкоболни хора, което е цинизъм на фона на раздадените тази седмица от правителството 700 млн. лв. за инфраструктура, от които обаче може да се краде.

Обявявайки решението си поиска преразглеждане на мораториума, Бойко Борисов също разказа лична човешка история: "Майка ми, бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имахме, за да ѝ купуваме по 8 хил. долара молекула, някакво свръхново лекарство, и на втората седмица жената си умря".

"Не искам да си играят със страховете на хората”, каза още премиерът по адрес на опозицията. Според него лобизмът е именно в новите лекарства.

Същата идея - да има изменения в закона ако съответните лекарства, които попадат под действието на мораториума, се прилагат в поне една трета от страните в ЕС, обяви след отхвърлянето на президентското вето и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в една трета от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас", коментира Бойко Борисов.

Той поясни, че правителството е приложило румънския модел по отношение на лекарствата, който се изразява в 6-годишен мораториум. "Винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната. Не виждам никакво основание това да се говори в България", каза премиерът.

"От една страна румънският модел е добър, от друга лош", допълни той, имайки предвид исканите промени в съдебната власт по модел на северната ни съседка.

Ако парламентът снеме въведения мораториум, ще отпадне необходимостта той да бъде гледан от Конституционния съд, който бе сезиран от БСП.

Имиджовите щети за ГЕРБ обаче са несъмнени, тъй като депутатите от партията дадоха всичко от себе си да аргументират защо тази забрана е нужна и обоснована, въпреки протестите на граждани по толкова чувствителна тема. След наложената от Борисов оставка на бившия парламентарен председател Димитър Главчев (ГЕРБ), с което бе угодено на БСП, това е вторият случай за един месец, в който премиерът и лидер на ГЕРБ тръгва против волята на депутатите си. Отделно от това вицепремиерът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов обяви открита война на Борисов.

Румен Радев: Посегна се на последното – на надеждата

Президентът Румен Радев окачестви отхвърлянето на ветото му върху лекарствения мораториум като "брутално и цинично".

"Вчера се посегна на последното – на надеждата, и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден на заседание на МС, в рамките на около час, на масата се извадиха 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти, да, основно пътища, едни фирми ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и по-болни", коментира той в петък.

"Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25-30 млн. лева, които наистина не просто могат да спасят, те дават последна надежда на много хора", допълни държавният глава.

Според него управляващите са на път да загубят своя човешки облик: "Българите свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините - и заплати, и пенсии, и социални права, но вчера се посегна на последното – надеждата".

Запитан дали вярва, че Конституционният съд ще реши този въпрос, Радев изрази надежда конституционните съдии да не се поддават на натиск. "Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права на конституцията, вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск", каза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?