Сметката за лекарствата от падащия мораториум набъбна до 50 млн. лева

Отново се обмислят спешни мерки за затягане на контрола, за да се закърпи бюджетът на здравна каса

Сметката за лекарствата от падащия мораториум набъбна до 50 млн. лева

От 40 млн. на 50 млн. лева нарасна само за седмица очакваният разход за лекарствата, които попадат под забраната за плащане от здравната каса догодина. Това става ясно от проекта за промени в Закона за бюджета на здравната каса за отпадане на лекарствения мораториум, подписан консенсусно от представители на всички парламентарно представени групи. Очаква се мораториумът да бъде отменен от депутатите в четвъртък като първа точка от дневния ред.

Само преди седмица при обсъждането в парламента на президентското вето върху мораториума, бяха представени официални разчети по данни на НЗОК, че забраната засяга 32 иновативни медикамента за 8 599 пациента на прогнозна стойност 39.5 млн. лева. В седмиците преди това беше известно, че забраната засяга 17 лекарства за 25 млн.-30 млн. лева, но се оказа, че докато се обсъжда бюджетът броят на медикаментите и очакваните разходи за тях е нараснал.

Отново спешни мерки за контрол на разходите

Сега в официално внесения проект за отмяна на мораториума прогнозният разход за терапиите е вече 50 млн. лева, като се посочва, че единственият механизъм този недостиг да се компенсира без да се отрази на останалите пера в бюджета е да се приложат в спешен план мерки за контрол, наблюдение и въвеждане на ефективни механизми за проследяване на разходите.

В последните поне три години здравната каса е в състояние на постоянно въвеждане на подобни спешни мерки за ограничаване на разходите за лекарства, които обаче не дават нужния резултат. И тази година преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства ще надхвърли 100 млн. лева. Именно това бе причината и за предлагането на отчаяния ход с мораториума върху иновативните терапии.

Падането на мораториума може да създаде сериозен дисбаланс в бюджета на здравната каса, който догодина за първи път е с изключително оскъдния резерв от 3% или 114 млн. лева, вместо досегашните 10% от бюджета. При големи преразходи не е ясно и дали ще бъдат осъществени предварително заявените намерения за увеличение в цени на клинични пътеки в болничната помощ.

Пълен консенсус в НС за отмяна на мораториума

Предложението за отмяна на мораториума е подписано от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова, на ДПС Мустафа Карадайь, на Обединените патриоти Волен Сидеров и от депутата от “Воля“ Албена Найденова.

В мотивите към предложението се посочва, че то цели да гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще плати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 година.

“Предложението има за цел да въведе спокойствие сред обществеността от гледна точка на създалата се несигурност и коментари в публичното пространство относно това дали хората ще могат да получат лечение с лекарствени продукти. Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се подчертаваше, че тази временна мярка ще има единствено дисциплиниращ ефект за производители и търговци на лекарствени продукти, а не и за пациентите“, се казва още в мотивите към проекта.

По-рано в сряда сутринта на председателския съвет в парламента беше постигнато единодушно решение за отмяна на мораториума по време на утрешното пленарно заседание.

До развръзката се стигна преди ден след разговор между премира Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова, която му предложи да излязат от ситуацията с ескалиращото обществено недоволство от мораториума чрез актуализация на току що приетия бюджет на касата. След като размисли няколко часа той разпореди на ГЕРБ да отмени мораториума, след като преди това в продължение на два месеца управляващата партия бранеше ограничителната мярка с аргументи за борба с лобистките интереси и кражбите в здравеопазването.

Ще се спазват европейските алгоритми за предписване на терапиите

В сряда следобед с премиера се срещнаха пациентски организации, които изразиха удовлетворението си от падащия мораториум и предложиха мерки за подобряване на лекарствената политика.

“Лекарствата, които попадаха под временната възбрана, която, както стана ясно, отпада, ще бъдат подсигурявани чрез здравната каса, но ще бъдат подсигурявани при спазване на всички европейски алгоритми за предписване на тези лекарства, за да е сигурно, че няма някакви местни други интереси, чрез които да се стимулира предписването на едно или на друго лекарство. Преговорите с фармацевтичните производители са другото важно нещо, което трябва да направи в момента НЗОК и държавата“, заяви председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Организацията е предложила краткосрочни и дългосрочни мерки за излизане от създалата се ситуация с лекарствата.

Краткосрочните мерки включват бързи преговори на Министерството на здравеопазването и НЗОК с представители на фармацевтичната индустрия за доставката на необходимите лекарства на приемливи цени, а също така мерки срещу лобизма, за да могат българските пациенти да се лекуват по правилата в Европейския съюз.

Дългосрочните мерки включват ясно разписана концепция за лекарствата в България, която все още не съществува, а също така национална здравна стратегия.

“Време е да се спрат течовете в здравната система. Спекулантите и тези, които си позволяват да си играят с нашите пари и на наш гръб да печелят и след това да няма пари за лекарства на пациентите, трябва да бъдат спрени. Ще подкрепим всяко усилие на българското правителство и институции, които целят това“, заяви Хасърджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България