Боршош е обвинен, че неправомерно похарчил над 1.7 млн. лв.

Ексшефът на НДК ще отговаря за нецелеви разходи и "Лексус" на лизинг

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош бе обвинен в сряда заради това, че неправомерно е похарчил над 1.7 млн. лева, отпуснати от правителството целево за ремонт на двореца по повод предстоящото европредседателство на страната ни.

На обвиняемия бе определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка", съобщиха от прокурорското антикорупционно звено. Боршош се яви на призовката с адвокат Даниела Доковска, но отказа подробен коментар по делото, като уточни, че ще изложи позицията си пред парламентарната комисия за ремонта на НДК.

"Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Всичко, което сме постигнали, е било по законен път", каза единствено той, добавяйки, че разследващите не са му представяли никакви доказателства.

Малко по-късно от прокуратурата обявиха, че обвиненията му са за това, че с част от отпуснатите за ремонта на НДК средства той е покрил разходи, които не са свързани с ремонта за европредседателството. Става въпрос за общо 1 718 243 лева, които Боршош е похарчил в периода между август м.г., когато правителството отпусна допълнителни 17 млн. лева на НДК, и януари т.г.

Освен това той ще отговаря и за нецелевото използване на още 28 399 лева, които са платени по два едногодишни договора за лизинг на "Лексус ЛС 600". Именно това луксозно возило използваше самият Боршош, докато все още управляваше НДК.

Според разследващите на 9 септември 2015 г. той е поискал от правителството да му бъдат предоставени служебни коли, въпреки че дворецът е разполагал със "Ситроен С4" и бус "Хюндай". Месец по-късно правителството все пак взело решение да зачисли на НДК "Пежо 607", но още преди това, на 18 септември 2015 г., Боршош сключил договор за оперативен лизинг за "Лексус"-а на стойност 14 199 лева.

"Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27.09.2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил "Лексус ЛС 600", за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лева", допълват от прокуратурата.

Разследващите уточняват, че повдигнатите на Боршош обвинения са в резултат от свидетелски показания и съдебно-счетоводна експертиза, като към този момент те са работни и делото продължава. Както вчера стана ясно, прокуратурата проверява над 4000 договора с външни изпълнители, сключени от обвиняемия.

В момента тече и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), чиито резултати също ще бъдат изискани от разследващите. Нейната цел е да провери законността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на НДК преди европредседателството ни догодина.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи час по-късно, че по делото показания вече е дал вицепремиерът Томислав Дончев, който бе принципал на НДК в предишния кабинет на Бойко Борисов. Призовани за разпити ще бъдат още министърът по европредседателството Лиляна Павлова и бившият културен министър Вежди Рашидов, които също отговаряха за управлението на двореца. По думите на Арнаудова, ако водещите разследването преценят, могат да поискат обяснения и от други членове на Министерския съвет.

Междувременно Томислав Дончев заяви пред медиите, че не е бил запознат с действията на Боршош, за които по-рано в сряда той получи две обвинения. По повод коментар на главния прокурор Сотир Цацаров, че ако принципалът на НДК е бил сигнализиран за нередности, но не ги е предал на разследващите, също може да носи наказателна отговорност, вицепремиерът заяви, че знае само за един сигнал, който той е придвижил към АДФИ. Добави и, че единствените резерви, които е имал към работата на бившия шеф на двореца, са били свързани с финансовите му загуби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?