Ботаническата градина в Балчик - с траурна лента

Ботаническата градина в Балчик - с траурна лента

Черна траурна лента посреща посетителите на Ботаническата градина в дворцовия комплекс в Балчик, а огромен транспарант “Посегателството върху Алма матер е позор за България” е опънат на сградата на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” в София. Това са само част от протестните символи срещу правителственото решение от миналата седмица за несправедливата, според университета, подялба на спорния имот в морския град. Предстои решението на МС да бъде обжалвано в съда, макар че това правителство не уважава много съдебните решения, заяви в понеделник ректорът на СУ проф. Боян Биолчев.

Правителственото решение дава на биологическия факултет на СУ едва 11 декара за цялата Ботаническа градина, а на Министерството на културата (МК)– останалите 183 декара заедно с двореца и останалата част от парка. Още след като това бе обявено, Боян Биолчев заяви, че учебното заведение е гонило царе, ще изгони и една тройна коалиция. След него директорът на Ботаническата градина към двореца в Балчик Красимир Косев обяви, че многогодишният труд на учените отива на вятъра.

В понеделник той съобщи, че трактори са започнали да изваждат палми и редки растения.

Спорът е от доста години, като се стигна до парадокса посетителите в дворцовия комплекс да плащат две входни такси – 5 лева за комплекса и отделно още 5 лева за Ботаническата градина. Има и редица съдебни решения, които са в полза на университета, според които министерството трябва да плати за годините, в които е събирало входна такса само и не е правило отчисления за учебното заведение.

Докато съм министър, до Двореца няма да се строи нищо

В понеделник министърът на културата Стефан Данаилов (БСП) заяви, че решението на МС само узаконява досегашното положение - имотът винаги е бил публична държавна собственост. Той обеща “да пуска” учените в целия парк.

Според него решението не е взето зад гърба на СУ, защото на среща с Биолчев през юни той го запознал с предложеното решение и отложил внасянето му с месец и половина, за да даде възможност да бъде обсъдено. Отговор обаче не дошъл.

На практика МК се грижи за 60 дка от споменатите 183, а останалите около 120 дка са пустеещи земи, любопитно е защо СУ не проявява интерес да развива дейност там, запита Данаилов.

Той обясни, че МК е готово със свои средства да изгради оранжерия за Ботаническата градина на СУ, където да се пренесат излаганите през лятото кактуси и други редки растителни видове. “Предложих на проф. Биолчев да финансираме чрез Двореца програмни проекти на университета до 50 000 лв. годишно, да сме домакини и да поемем разноските за два техни семинара, да финансираме издаването на две книги или научни трудове, всяка година да предоставяме по пет легла в почивната база, като броят постепенно да се увеличи до 10”, каза още министър Данаилов.

 “Можем да сключим и спогодба за научна дейност в целия парк - да го ползват и студенти”, посочи министърът.

По думите му до края на годината всяка от страните ще изпълни ангажиментите си по договори с други юридически лица, така че нямало опасност от загуби. След края на сезона ще се решава и въпросът с двете каси - на Двореца и на Ботаническата градина, за които много хора поставят въпроса, тъй като срещу два билета на обща стойност 10 лева посетителите имат достъп до едни и същи обекти в комплекса.

Стефан Данаилов увери, че докато той е министър, в комплекса няма да се строи нищо, каквито са опасенията на университета.

Имало идея част от пустеещите 120 дка да бъдат предоставени на Министерството на образованието и науката, но тепърва предстоят разговори.

Възможно е да бъдат възстановени лозята и овощната градина, които преди години са били на тази площ.  

Биолчев: Ще обжалваме решението на кабинета

СУ има 14-дневен срок да обжалва във Върховния административен съд решението на МС за статута на Ботаническата градина в Балчик, отговори пред медии ректорът на СУ проф. Боян Биолчев. "Това ще направим по линия на съда, въпреки, че имам няколко доказателства, че съвременното българско правителство не уважава решенията на българския съд", отбеляза той. Може да бъдат предприети и други стъпки, но предстои да се произнесат Академичният съвет и Общото събрание на СУ.

Той твърди, че на срещата през юни министър Данаилов, с когото са дългогодишни приятели, обещал да търсят компромисен вариант. Но вместо да последва разговор, проф. Биолчев е научил "задочно" за внесеното постановление, подготвено без знанието на СУ.

Трактори вадят растения

За изваждането на палми и редки растения съобщи директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев. Вадят се и 70-годишните кактуси от външната алея. В комплекса има засилено полицейско присъствие. МК отрича да е пращало техника да вади кактуси и палми. Те били в саксии и сандъци и всяка есен се прибирали в постройките на ботаническата секция на градината.   

Ботаниците не се грижат за градината

Боян Биолчев “заблуждава обществото”, заяви шефът на държавния културен институт "Двореца" – Балчик Тошко Гяуров.

“Какво Ви накара да паднете толкова, че да започнете да заблуждавате и лъжете обществото до степен, в която чак сам да си повярвате", пише Гяуров. Той обвинява университетските власти, че от 5 години не поддържат комплекса, въпреки че получавали 50% от входната такса. Още през 2002 г. предупредил ръководството на СУ, че 70% от Ботаническата градина боледува и е в ужасно състояние. След което сам поел грижата за парковете и градините и забранил достъпа на служители на СУ до комплекса.

Гяуров пише още, че докато СУ е завел 13 съдебни дела, вместо да се опита да реши с преговори дългогодишния спор, персоналът на Двореца е вършил работата му и обвинява лично директора на Ботаническата градина Красимир Косев в липсата на всякаква отчетност. 

Гяуров заявява още, че никой няма да строи “къщички, кафенета, хотели и дискотеки и никоя групировка няма да влезне тук".

Никой няма да строи в Двореца и МС не е взел решение, с което да променя характера на собственост. Имотът е публична-държавна собственост, групов паметник на културата с национално значение, защитена територия и част от Натура 2000, заявиха пък от МС.

На специална пресконференция в неделя Красимир Косев заяви, че кабинетът е взел решението си въпреки всички спечелени дела (пред ВАС и ВКС) на СУ.

Споделяне

Още по темата

Още от България