Кавгата за Ботаническата градина в Балчик приключи с примирие

Кавгата за Ботаническата градина в Балчик приключи с примирие
Дългогодишният спор за ботаническата градина в Балчик завърши със споразумение. Министерството на културата и Софийският университет "Св. Кл. Охридски", които не можеха да я поделят, се разбраха във вторник за общото ползване на територията на културен институт Двореца в морския град и ботаническата градина около него.

В Двореца и градината ще се влиза с електронен билет на цена 10 лв., който ще се издава от една каса, което ще стане до 40 дни след подписването на споразумението. Приходите от посещенията ще се поделят по равно между СУ и културното ведомство.

Създава се обществен съвет от учени, експерти и еколози, който се събира на тримесечие и ще дава предложение за развитие на парковата среда.

Министърът на културата Стефан Данаилов (БСП) определи документа като много важен, защото отношенията "между министерството и университета не могат бъдат негативни". Ректорът СУ Иван Илчев пък се пошегува, че "днес е черен ден за българската журналистика, защото тя няма да се забавлява за сметка на взаимното омаскаряване между университета и министерството".

Пустеещите 120 дка земя, които бяха спорни, ще бъдат обект на общи проекти, като се изключват вариантите за хотели, каквито се чуваха в публичното пространство. В навечерието на 120-годишнината на Софийския университет можем да се гледаме с усмивка, бяха единни ректор и министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?