Министерството на културата и СУ подновиха вечния спор за двореца в Балчик

Министерството на културата и СУ подновиха вечния спор за двореца в Балчик

Министерството на културата и Софийския университет подновиха дългогодишния си спор за ботаническата градина в Балчик. Конфликтът традиционно се подхваща в началото на туристическия сезон, година след като уж официално и окончателно двете институции си стиснаха ръцете и се споразумяха. Въпреки, че още преди година министерството и университетът трябваше да сключат споразумение, то все още не е факт, защото има неизчистени въпроси.

В четвъртък министърът на културата Вежди Рашидов изпрати писмо до ректора на СУ "Св. Климент Охридски", с което го приканва да бъде подписано споразумение, каквато е договорката от април миналата година. Според Рашидов обаче предложеният от университета вариант на споразумение съдържа неизгодни за културния институт “Двореца“ клаузи и те няма как да бъдат приети.

Запознати коментираха пред Mediapool, че един от спорните въпроси са таксите. От Софийския университет са предявили претенции да получават по-голям процент от таксите, а не де се делят наполовина, както предвиждат договорките от миналата година. Министерството на културата не е съгласно с това.

Другата спорна тема е достъпът до комплекса. От университета искат по-строг пропускателен режим със специални карти, докато от министерството смятат, че по този начин се възпрепятства достъпът на служители на културния институт и контрагенти и се пречи на нормалната работа. Освен чисто правните спорове обаче имало напрежение между самите служители на ботаническата градина и културния институт, което тлее от години и което всъщност пречи за нормалната работа на двете институции на едно място в синхрон.

През април миналата година под заплаха Софийският университет да затвори врати, правителството отне 183 декара от комплекса от Министерството на културата и ги върна на висшето училище. Това стана година след като министрите гласуваха точно обратното – отнеха градината на университета и я дадоха на министерството.

През годините между университета и министерството се водиха няколко съдебни битки, които в крайна сметка приключваха в полза на висшето училище. С промените от 2011 г. под управлението на Министерството на културата останаха намиращите се в комплекса сгради, а цялата паркова част бе поверена на грижите на университета. Двете институции пък обещаха да си сътрудничат за развитието на културния туризъм в комплекса “Двореца“ и да си делят таксите по равно. Както се оказва обаче, противоречията остават.

Софийският университет влезе в разправия и с Община Балчик. През миналата седмица ректорът на университета проф. Иван Илчев обяви, че не е съгласен жителите на Балчик да влизат безплатно в градината. Ограничението важало дори за преминаването на местните през градината на път за работа.

В писмото си до ректора Рашидов посочва, че освен това от ботаническата градина контролирали достъпа на служителите, гостите и контрагентите на културния институт "Двореца", като по този начин се пречело на “точното, качествено и ползотворно осъществяване на дейността на културната институция и стопанисването и управлението на сградите, инфраструктурата, обектите и съоръженията“.

Така, вместо да помага на архитектурно-парковия комплекс "Двореца" и заедно да развиват град Балчик като туристическа и културна дестинация, ръководството на Ботаническата градина пречи на това. СУ системно извършва самоуправни действия със съоръжения и инфраструктура, има опити и за намеса в сградите, които не са под негово управление“, се казва в писмото на министъра.

От министерството поставят въпроса дали СУ възнамерява да потъпква “дългогодишните традиции и граждански права, извоювани от жителите на Балчик и закона, който се преподава в неговите факултети“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?