Боян Петров завинаги остана под Шиша Пангма

Търсенето му създаде прецедент, който ще спасява човешки животи в Хималаите в бъдеще

Боян Петров

В единадесетия ден от търсенето на изчезналия по хималайския връх Шиша Пангма Боян Петров бе обявен краят на операцията. При последния оглед на хеликоптер по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма в сряда не бяха открити следи от българския алпинист и с това официално всичко за него приключи.

Така Боян Петров остава завинаги при голямата си любов – планината.

През април най-успешният ни алпинист тръгна на най-амбициозната си експедиция с планове да изкачи три осемхилядника в Хималаите и два седемхилядника в Киргизия. Изчезна под  първия от тях -  Шиша Пангма, на 3 май. Последвалите дни на безпрецедентна операция по издирването му, в която бяха ангажирани властите на България, Китай и Непал, над 100 спасители и 3 хеликоптера, за съжаление не даде резултат.

Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, смята алпинистът Атанас Скатов, който по време на издирвателната акция изкачи без кислород и шерпи съседен връх в Хималаите – Чо Ойо, без да знае за изчезването на колегата си. Според него по това време пада много сняг в Хималаите и покрива цепнатините. Колкото и да познава добре маршрута алпинистът, винаги има вероятност да пропадне в такава цепнатина, посочи Скатов, според когото точно това се е случило и последващият сняг е затрупал Боян Петров. Ако такъв инцидент стане в група, по има шанс да бъде спасен падналият, смята Скатов.

Макар от дни да беше ясно, че шансът Петров да бъде намерен жив е нищожен, търсенето продължи.

Последният полет е бил платен от приятели на Петров, защото не са искали да пропуснат нищо и с чиста съвест ада се каже, че е било сторено всичко възможно, за да бъде открит алпинистът .

Краят на търсенето на Боят Петров бе обявен от неговия приятел и член на екипа Кирил Петков, който участва в акцията заедно с Петко Петков.

"Невероятният екип, който направи опитите за спасяване... Командирът от китайска страна, който водеше хората, които рискуваха живота си... Непалският пилот, който рискува живота си, летейки до височини, до които никога досега не е било летяно при този връх... Целият състав... Имаме 100 души, които ни чакат. Обявяваме края на мисията", каза Петков във видеообъщение във фейсбук.

"Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят", каза още Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят