Британски фермери искат да докарат с чартъри работници от България

Британски фермери искат да докарат с чартъри работници от България

Британски фермери обсъждат организирането на чартърни полети, за да докарат работници от Източна Европа, които да събират реколтата от плодове и зеленчуци. В противен случай тя ще остане несъбрана. Фермерите са предупредили за тази опасност правителството, предаде британското издание "Гардиън".

Голяма част от работниците в британските ферми са сезонно наети от Източна Европа. Заради разпространението на коронавируса и спирането на полетите в момента производителите на плодове и зеленчуци не могат да намерят работници, които да събират реколтата. През последната седмица имаше призиви към британците да отидат да работят на полето, за да се осигури храна за населението.

Въпреки това към момента има нужда от наемането на още 90 000 души и то в рамките на няколко седмици. От компанията за подбор на персонал "Конкордия" обясняват, че са имали готовност да осигурят 10 000 работници от страни извън ЕС, но заради ограниченията за хора от такива държави, те няма как да пристигнат. Така оставали няколко европейски страни, които обаче или са забранили пътуванията на гражданите си, или пък те няма с какво да пристигнат до Великобритания. Такъв е случаят с България, която все още не е спряла излизането от страната, но пък редовни полети до Острова няма.

От "Конкордия" са изчислили, че осигуряването на чартърни полети за работници от България ще струва по 250 паунда на човек. Планът се обсъждал с фермерския съюз и организацията на фирмите за трудово посредничество във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес