Британският военен министър настоя за силен отговор срещу руските кабератаки и лъжи

Той назова България сред мишените на Москва

Британският военен министър настоя за силен отговор срещу руските кабератаки и лъжи

Русия провежда системна кампания на кибератаки срещу демокрацията и критична инфраструктура на Запад, предупреди британският министър на отбраната Майкъл Фалън. По думите му Москва се опитва да дестабилзира правителства, да разширява влиянието си и да отслабва НАТО, използвайки дезинформацията като оръжие, с чиято помощ създава епоха на пост-истина.

Междувременно британският премиер Тереза Мей, която отпътува за неформалната среща на европейските лидери в Малта, ще настоява страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

Почти всички британски медии съобщават за словото на Майкъл Фалън в университета "Сейнт Ендрюс", Шотландия, посветено на руските киберзаплахи и дезинформация.

Той каза, че британските военни могат да отвърнат на Русия със същото – компютърни атаки.

По думите на Фалън противниците на Великобритания трябва да знаят, че ако използват високи технологии за подривна дейност срещу НАТО, ще им се наложи да платят скъпо.

"НАТО е длъжна да се защитава също толкова ефективно в киберпространството, както прави това по суша, въздух и вода", заяви министърът.

Той информира, че инвестициите в развитие на кибер - способности както от отбранителен, така и от настъпателен характер, ще бъдат двойно увеличени.

Министърът обвини Русия за извършените в последните две години кибератаки срещу САЩ, Франция, Германия, Холандия, България и Черна гора, която през тази година ще стане пълноправен член на НАТО.

Той поясни, че част от тези действия стана използването на кибероръжия за разрушаване на критична инфраструктура и изваждане от строя на механизмите на демокрацията.

Британският военен министър смята, че Русия тества НАТО и Запада:"Тя си поставя за цел разширяване на сферата си на влияние, дестабилизиране на редица страни и дестабилизиране на Алианса".

"Президентът Тръмп говори за необходимостта от сближаване с Русия. Той е прав. Големите държави като САЩ и Русия трябва да говорят помежду си. Всъщност те трябва да говорят за съхраняването на базираната на правила информационна система, която е в основата на нашата сигурност и нашия просперитет. Великобритания също трябва да води диалог с Русия, включително между военните министерства на двете страни. И все пак президентът Тръмп е реалист. Той знае, че ангажирането е уравнение на риск срещу полза, като изходът зависи от действията на една държава, не от нейните думи", посочи министърът.

В никакъв случай обаче не трябва да се примиряваме с руската пропаганда -явна или скрита- която лесно игнорира категорични факти и числа, или пък ги изкривява и преинача, смята Фалън, който даде за пример телевизионния канал RT.

Той обясни, че след като Русия е избрала да стане стратегически конкурент на Запада, тя не може да очаква всичко да продължи по старому. Част от нашия отговор е НАТО и Западът да се справят с фалшивата реалност, създавана с помощта на дезинформация в съветски стил. Каквото и друго да правим чрез диалог и възпиране, ние трябва да се противопоставим на путинската "правда" с по-бърза истина...Ние трябва да назовем неговите глашатаи, такива като RT, заяви Фалън.

Министърът също така обвини руското правителство, че има навик редовно да лъже. "Има едно особена руска дума за това. Не maskirovka – старият прийом на руските разузнавателни служби, а vranyo, когато слушателят знае, че го лъжат и този, който лъже, също знае, че слушателят знае това, но въпреки това продължава да лъже.

Той подчерта, че Тръмп "100% подкрепя НАТО", както заяви Тереза Мей след срещата си с американския президент във Вашингтон. Неговото оплакване е заради това, че повечето страни членки на НАТО не допринасят повече с по-големи разходи за отбрана, смята Фалън.

Както във Великобритания, така и в други европейски страни има съмнения за това, че Доналд Тръмп 100% подкрепя НАТО. Тези съмнения ще бъдат разсеяни или потвърдени, когато новият американски министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис пристигне след две седмици в централата на НАТО.

Москва реагира на отправените обвинения. Говорител на Кремъл заяви: Ние сме много разочаровани, че министър Фалън е толкова агресивно настроен, ние сме сигурни, че подобни обвинения срещу нашата страна са безпочвени, предаде Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?