Брюксел поиска Райънеър да върне част от получените помощи

Европейската комисия поиска ирландската авиокомпания за евтини пътувания Райънеър частично да върне държавните помощи, които са ѝ били отпуснати за полетите до белгийското летище Шарльороа, съобщиха Франс прес и АП, позовавайки се на информирани източници.

Комисията се съобрази с препоръката на еврокомисаря за транспорта г-жа Лойола де Паласио, която настояваше Комисията да осъди намалението с 50 на сто на летищната такса, дадено на Райънеър от летище Шарльороа край Брюксел.

Освен това тя настояваше да бъде премахната част от намаление на разходите при ползване на наземни услуги, съобщи Франс прес. В същото време обаче Комисията не посяга на едно от основните предимства, получено от Райънеър - помощ от 4 евро за всеки пътник, качен в Шарльороа, които се дават за реклама и маркетинг.

Все пак Комисията настоя тази помощ да бъде ограничена във времето - за срок от 3 години, а не 15 както е предвидено в момента. Според неназован източник, цитиран от Франс прес, Брюксел вероятно ще удължи до 5 години периода, в който Райънеър ще може да се ползва от тези субсидии.

Председателят на Европейския парламент, ирландецът Пат Кокс предупреди вчера Комисия да обмисли добре последиците от решението си по помощите за Райънеър в Белгия, припомня АП. Кокс настоя в писмо до Брюксел да получи уверения, че е направена оценка на всички последици от днешното решение на Комисията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес