БСП гони комуниста Паунов заради Божков, очаква същото за Vladi и Б.Б.

БСП гони комуниста Паунов заради Божков, очаква същото за Vladi и Б.Б.

Александър Паунов напуска парламентарната група на БСП, но остава народен представител. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция, след като по-рано днес прокуратурата разпространи записи от разговори между хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков и депутата Паунов, в който двамата коментират антиправителствените протести. 

Нинова подчерта, че Паунов не е член на БСП, а е председател на неин коалиционен партньор - Комунистическата партия на България:

"Разговорът на Александър Паунов не ангажира по никакъв начин нито партията БСП, нито парламентарната група на "БСП за България". Никой няма право да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси. Ръководството се събрахме, разговаряхме с Александър Паунов, той потвърди разговора. Още днес подава заявление за напускане на парламентарната група на "БСП за България" , посочи Нинова.

Тя добави, че предстои и среща на коалиционните партньори в "БСП за България", за да обсъждат дали да не изгонят партията на Паунов от коалицията си. След това Нинова добави, че очаква по същия начин да се подхожда към кореспонденцията на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов с Божков.

В средата на месец май Васил Божков публикува своя SMS комуникация с Vladi Goranov , от която се виждаше как хазартният бос търси и получава съдействие за решаване на проблеми в комисията по хазарта. Финансовият министър Владислав Горанов не опроверга комуникацията, защото не си я спомнял.

Реакцията на главния прокурор Иван Гешев бе: "Не си причиних това да чета тези SMS-и"

Прокуратурата не се занимава особено активно твърденията на Божков, че е бил рекетиран и е платил такса "спокойствие" на премиера и на финансовия министър в размер на 67 милиона лева за последните три години.

Според Корналия Нинова изнесените във вторник от прокуратурата записи са опит за дискредитиране на протестите срещу правителството. "Ние смятаме, че протестите са справедливи и се вижда, че в тях има хора, които искрено и убедено искат промяна. Подкрепяме тези хора и ще продължаваме да ги подкрепяме", каза Нинова.

Досега лидерът на БСП не беше казвала директно дали социалистите искат оставката не само на правителството, но и на главния прокурор, каквито са основни исканията на протестиращите.

Във вторник обаче на Нинова бе зададен въпрос дали подкрепя и двете искания. Така ѝ се наложи да спомене и това, което обикновено избягва – прокуратурата:

"Изненадвам се, че чак сега ни питате. И по двете сме заявили позиция. По едното много отдавна – оставката на правителството за този мандат десетки пъти сме я искали, внасяли сме вотове на недоверие и така нататък. По другото – на градската конференция на БСП- София приехме декларация за оставката и на господин Гешев".

Позиции на партията обаче няма как да се приемат от градска конференция, те се приемат от Националния съвет на БСП. Именно на това уточнение Нинова отговори "градската конференция е част от БСП" и подкани за други въпроси. Малко след това обаче я попитаха защо иска оставката на Гешев.

От отговора ѝ се разбра, че мотивите БСП да иска оставка се изчерпва единствено с "грубото нахлуване в президентската институция с въоръжени представители на органите на властта".  

Споделяне

Още от България