БСП готова да подкрепи силни граждански кандидатури на кметските избори

При успех на местния вот, социалистите пак ще искат предсрочни парламентарни избори

БСП готова да подкрепи силни граждански кандидатури на кметските избори

БСП е готова да подкрепи силни граждански кандидатури за кметските избори, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев по повод възможността за евентуалната номинация на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София.

"Ние сме готови да подкрепим силни граждански фигури, които да имат нужните качества и способности. Те в никакъв случай не трябва да бъдат затваряни само в рамките на една политическа партия или на конкретна коалиционна формула", коментира Стойнев в неделя пред БНР.

Преди ден зам.-председателят на БСП и шеф на предизборния ѝ щаб Крили Добрев заяви на червения събор на Бузлуджа, че Манолова е най-подходящият кандидат за кмет на София.

Към момента Манолова не е съобщила дали ще се кандидатира, но очакванията са това да се случи чрез издигането ѝ от Инициативен комитет, а не от партия.

Стойнев уточни, че структурите по места ще имат правото да определят най-удачната формула за явяване на местните избори, но не и в коалиция с ГЕРБ:"В крайна сметка, днешното състояние на дадена община, за съжаление, е резултат на техните действия".

"Бих казал, че на поляните под Бузлуджа имаше повече хора от миналата година. В крайна сметка тези 40 000 човека, които бяха, показаха, че партията има желание да се бори и да устоява със социалните ценности, да поведе страната към един успешни местни избори", коментира Драгомир Стойнев.

Според него няма опасност БСП "да се изтощи преди крайния спринт".

"В крайна сметка винаги има удари под кръста. Виждаме, че ГЕРБ започнаха доста отдалеч да предприемат нужните мерки, за да саботират тези избори. Говоря първо за субсидиите от един лев, така че чисто финансово опозицията да бъде омаломощена и да няма този финансов ресурс, който ѝ е необходим, за да финансира своята кампания", каза той.

Така "всички партии освен БСП" вече няма да служат на интересите на българските граждани, а ще трябва да служат на интересите на олигарсите и на тези, които имат пари за лобистки поправки в законите, изтъкна Стойнев.

"Второто, което се случва е, че се отмени и машинното гласуване - отново надрасканите протоколи ще продължим да гледаме, чувалите с бюлетини да се пренасят от едно място на друго", продължи той.

"ГЕРБ наистина дадоха старт на една доста нерегламентирана кампания, но нас това не ни плаши. Ние търсим подкрепата от българските граждани, от всеки, който не желае да продължава да живее в държава, в която има една непрекъсната кризисното", обобщи Стойнев.

Той призова гражданското общество "да не стои отстрани, защото по този начин те също пречат на демокрацията". И посочи, че хората търсят своето бъдеще в чужбина и над половината българи не гласуват.

"Всички тези хора с апатията си, с нежеланието си да сбъдват мечтите си в страната, ясно показват на управлението на ГЕРБ, че не са желани. Друг е въпросът, доколко ние от БСП можем да събудим тази гражданска енергия. Уверявам ви, в парламента правим всичко възможно да се противопоставим на тази пълзяща диктатура", увери Стойнев.

Според него икономическият растеж в страната не е голям и за да има догонващо развитие, ни е необходим растеж от над 6%, а не настоящите 2.5-3.1%.

"Нямаме човешки фактор, нямаме капитали, нямаме технологично обновление на производството. Именно поради тези причини ние нямаме потенциал за един по-голям икономически растеж… България следва и най-вече консумира това, което ни се изпрати от Европа във формата на еврофондове. Тук разбира се е голямата битка на местната власт", каза Стойнев.

По думите му основната разликата между БСП и ГЕРБ е, че докато ГЕРБ "желаят да откраднат един готов ресурс от Европа, ние, социалистите, по-скоро искаме да го създадем този ресурс и, по възможност, да го умножим в интерес на българските граждани".

Във връзка с това, че част от основните точки, изказани от Корнелия Нинова на Бузлуджа, биха изисквали законодателни промени, Стойнев заяви: "Ако местните избори бъдат успешни за БСП, считам, че е съвсем нормално след това да има и предсрочни парламентарни избори. От една страна управляващата коалиция се клати – виждаме, че те вече е почти нямат коалиционен партньор. Второ, българските граждани вече виждат и желаят промяната, която първо да започне от местната власт и след това да премине и на централно ниво".

Стойнев увери, че в левицата е стабилна и в добра кондиция, преминава през "процес на излизане от Прехода".

Споделяне

Още по темата

Още от България