БСП и ДПС искат анкетна комисия за фонда за научни изследвания

БСП и ДПС искат анкетна комисия за фонда за научни изследвания

Бившите коалиционни партньори БСП и ДПС поискаха в четвъртък временна анкетна комисия да проучи "многобройните сигнали за нарушения във фонда за научни изследвания и твърденията за опороченост на конкурса" за финансиране на научни проекти.

Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан "научната общност никога не е била разтрисана от толкова сериозен скандал". По думите му трябва да се създаде анкетна комисия, която трябва да отговори как от 1024 проекта са класирани тези около 100 и по какъв признак – "научна стойност или собствени критерии като приближеност до министъра, властова сервилност или академично погалване на ръководството на фонда".

Местан попита още защо образователният министър Сергей Игнатов крие рецензиите, с които са оценени проектите. Депутатът отбеляза , че временната комисия няма да провери просто документация, а ще търси дали са налице рецензиите, дали рецензентите не са формално назначени и дали са имали достъп до всички проекти.

Скандалът е международен и хвърля сериозно петно върху учените в България, добави Местан.

От опозицията заявиха, че ако ГЕРБ отхвърли искането им за комисия, това означава, че има от какво да се безпокоят.

Михаил Миков от БСП коментира, че скандалът с научния фонд ще даде една друга истина за незаконността и самозабравянето на различни административни структури.

Двете партии смятат, че отговорността не е на директора на фонда, а вече е на ниво министър, съответно на правителството на Бойко Борисов и очакват неговия коментар.

Вчера близо 200 учени протестираха с искане за оставка на министър Сергей Игнатов заради последния конкурс за проекти на фонда, който според тях е опорочен. По този повод президентът Росен Плевнелиев призова просветният министър Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти.  

Споделяне

Още по темата

Още от България