БСП призна тежко поражение и се обяви за опозиция

АБВ поиска широка коалиция

Михаил Миков и Атанас Мерджанов

БСП призна тежка изборна загуба и обяви, че тя ѝ отрежда мястото на опозиция, която обаче конструктивно ще подкрепя всички национално отговорни и необходими решения в новия парламент. Това обяви лидерът на партията Михаил Миков на пресконференцията в изборната нощ, след като БСП се срина до 15%, най-слабият ѝ резултат от началото на прехода. След кризисното съвместно управление с ДПС, белязано от модела "Пеевски", за пръв път БСП може да окаже дори не втора, а трета политическа сила, ако гласовете от чужбина стопят минималната разлика в гласовете.

"Днес много често се задава въпросът дали БСП ще участва в коалиция. До скоро се задаваше въпросът защо БСП участва във властта. Избирателите ни отредиха място на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя българските граждани с решения в законодателството" каза председателят на БСП.

Той поздрави ГЕРБ за победата.

Миков каза, че отговорността за съставяне на правителство е на първата сила ГЕРБ, които взеха 33%, но не им стигат за правителствено мнозинство, дори ако към него се добавят близо 9% на Реформаторския блок, сочен за най-логичен коалиционен партньор. Най-стабилна би била коалиция между политическите противници ГЕРБ и БСП, като според източници на Mediapool от левицата, част от социалистите, т.нар. бизнес лоби в партията, е склонно на такива преговори.

Ще участваме в разговори по националните приоритети, но не и в скрити разговори за подялба на властта, декларира Миков. Той повтори отказа от участие в коалиционно управление. И допълни, че една от причините за общественото недоверие към политиците е изместването на политическата отговорност от задкулисни договорености, което е голям проблем за демокрацията в България.

Най-важната задача е да бъдем автентичните представители на лява България, посочи лидерът на БСП.

БСП няма тази сила, за да направи широка коалиция с ГЕРБ, дори и да ни предложат, коментира по-рано в неделя вечерта зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

"При един по-висок наш резултат, независимо от втората позиция, тя можеше да бъде обсъждана, да се седне и да се поставят задачите, които двете партии имат да решават. Но каква позиция сега, когато ГЕРБ има по-висок резултат“, каза Стоилов и пожела успех на ГЕРБ.

Партия ГЕРБ може да формира своята тройна или каквато прецени коалиция, да намери своите партньори, така че с това ние не форсираме процеса и смятаме, че наистина в България трябва да се търси стабилност, но под стабилност разбираме политическа, финансова, социална и отговорни решения, продължи той. "Ние ще се стремим към намирането на отговорни решения, но да се очаква, че с този резултат ние можем да бъдем участници в едно управляващо мнозинство, мисля, че това не е и политическо издържано“, подчерта Стоилов.

"Това е най-тежката загуба на БСП в парламентарни избори“, допълни той.

По думите му загубата се дължи на начина, по който БСП е участвала в управлението през последната година и половина, както и на състоянието на самата партия на редица места в страната.

"Сега настъпва времето да върнем доверието на нашите избиратели“, каза той.

В отговор на множеството въпроси за "приноса" на ДПС към загубата на БСП, Миков заяви: "За нашия резултат носим отговорност ние".

"БСП претърпя тежка загуба, резултатите са разочароващи", коментира пред БНТ членът на ръководството на БСП Атанас Мерджанов и уточни, че приемат резултатите от предсрочния вот за парламент такива, каквито са.

Очевидно направихме грешки и получихме наказателен вот, каза Мерджанов. Той допълни, че БСП е била наказана включително заради участието си в последното управление на страната и подчерта, че това обикновено се случва след съвместно управление с ДПС, което е разочаровало избирателите.

Мерджанов прогнозира нестабилен парламент и сериозни трудности при съставянето на правителство.

Мая Манолова заяви, че проблемът за загубата на доверие към БСП не е в новия лидер Михаил Миков. "Най-лесно е да се хвърли вината върху един новоизбран председател“, каза тя.

"Не съжалявам за нищо. Опитът, включително и тежкият, горчивият опит е много по-ценен, ако от него могат да се вземат поуки за бъдещето", декларира той.

"Няма как да избягам от своята отговорност на председател на Националния съвет. Аз нося цялата отговорност", заяви той и добави, че тепърва предстоят анализи за причините, които освен обективни, са и вътрешнопартийни и персонални.

В коментар за резултата от изборите Миков заяви, че се е засилил националистическият вот. Има вече поне 3 формации, които участваха в изборите и постигнаха такъв резултат. Това е много сериозен индикатор и белег върху европейското лице на България, върху което всички трябва да се замислят. Когато популизмът и националпопулизмът – посееш тук 1 кв. метър, в условия на социално-икономическа криза, има качеството на много бързо възпроизводство и зараза. Всеки, който участва в стимулирането, в посяването на това, днес гледайки фрагментацията на парламента и политическото представителство на тези партии, които определят себе си като националистически, трябва да си даде сметка, каза Миков.

Той обърна внимание, че избуяването на тези тенденции отговорност носи и ДПС.

Стимулирането на този процес е част от онова голямо етническо, напоследък забелязвам и езиково от предизборната кампания на ДПС, разделение. Никой не бива да си затваря очите пред това, коментира Михаил Миков.

Той и колегите му бяха крайно уклончиви в отговорите си за бъдещите отношения с партията на бившия президент Георги Първанов АБВ, която се отцепи от БСП заради конфликтите с бившия лидер Сергей Станишев.

АБВ иска широка коалиция

Партията АБВ на Георги Първанов, която се отцепи от БСП и има шанс да влезе в новия парламент, призова за широко правителство.

Може да се окаже, че решаващо какво ще се случи, ще зависи от малките партии, заяви в първия си коментар на влизане в НДК Ивайло Калфин от АБВ. По-късно пред бТВ той заяви, че е фрагментираният парламент означава, че хората са загубили доверие в партиите и затова политиците трябва да направят максимално широка коалиция.

"Надявам се да сме успешни на изборите. Вижда се, че малките партии са тези, които най-вероятно ще решат какво да се случи. Вижда се недоверието към големите. Надявам се след този резултат днес да има възможност за разум и стабилност в държавата", заяви Калфин.

"При тези данни може да се състави правителство, то очевидно няма да е еднопартийно или близко до еднопартийно, но трябва да бъде основано на широко съгласие и подробно разписани ангажименти. Тогава ще бъде стабилно", заяви още Калфин.

Според също така зимата ще бъде тежка, ако няма съставен широк кабинет. "Още първата партия, която вземе мандата, трябва да извика на преговори всички", каза Калфин. "Ако ГЕРБ не се справи с това, инициативата трябва да бъде поета от БСП", призова той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014