БСП се прицели в победа на предсрочния парламентарен вот

Социалистите няма да правят кабинет в това Народно събрание, което според Нинова трябва да приеме бюджета и новите изборни правила

Социалистическата партия ще върне мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. "С 38 депутати няма да участваме в управлението. Ще се борим да бъдем първа политическа сила и тогава да направим кабинет на България", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в нощта на президентските избори, спечелени със сериозно мнозинство от подкрепената от левицата двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова.

В рамките на този парламент БСП няма да участва в никаква конфигурация на кабинет, заяви Нинова в отговор на въпрос биха ли участвали в правителство с мандат на ДПС.

Коментирайки заявката на премиера Бойко Борисов да подаде оставка, тя посочи, че след като народът е направил мъдрия избор на силен водач, "сега настъпи моментът политическите лидери да му отвърнем със същата мъдрост, да осигурим правов и конституционен ред". "Сред нас има лидер, който всява страх и дестабилизация в страната. Борисов сам обвърза резултата от изборите с оставката си и добре, че веднъж изпълни обещанието си", каза Нинова.

И призова: "Да бъдем отговорни държавници и да продължи работата на парламента, за да не остане държавата без бюджет и да седнем да обсъдим промяна на изборните правила, така както народът поиска".

По-рано Борисов каза, че поради новата политическа ситуация управляващите нямат мнозинство и се усъмни, че може да бъде приет дори бюджетът за следващата година.

В отговор на въпрос за съдебната реформа, която ген. Радев подкрепи на телевизионен дебат в четвъртък вечер, но следващия ден се отметна, Нинова каза, че не трябва всяко правителство да прави промени в съдебната система. Ще представим нашето виждане на съдебна реформа с мнението на международни експерти, за да се постигне консенсус. ГЕРБ си постави цел да овладее съдебната система и направи реформа за това, а нашата цел е решенията в съда да се вземат на базата на закона, каза тя.

Коментирайки, че Румен Радев е получил на втория тур подкрепата и на привърженици на ГЕРБ, на Патриотичния фронт, на Реформаторския блок, АБВ и други партии, Корнелия Нинова обяви, че целта на БСП е да спечели предсрочните парламентарни избори.

Нинова остави отворен въпроса за Велико Народно събрание

По повод призива на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание, лидерът на БСП посочи, че за да стане това сегашният парламент трябва да има изработен проект за нова конституция и този проект да се подкрепи от две трети от депутатите. "Нека да оставим отворен въпроса", каза Нинова.

Хората се умориха от Бойко Борисов и от Бойкоборисовщината

Резултатът от президентския вот трябва да се тълкува като отхвърляне на статуквото. Харизмата на Борисов залязва, коментира по-рано депутатът от БСП Янаки Стоилов пред БНР. Според него ГЕРБ не трябва да се опитва да формира ново правителство в рамките на този парламент, а да се върви към предсрочни парламентарни избори и БСП трябва да се готви за победа.

БСП няма да се опита да формира правителство в това Народно събрание, потвърди той.

"Не бива да премълчаваме, че хората се умориха от Бойко Борисов и от Бойкоборисовщината. Трябва да е ясно на всички - Бойко Борисов не е решението на проблемите на България, той е проблемът на България. Дано го разберат и ГЕРБ, че той е проблем и на самата партия ГЕРБ", коментира друг представител на левицата - Румен Овчаров. Той също смята, че няма логика в този парламент БСП да се опитва да прави правителство.

"БСП свърши своята работа още преди три месеца с успешната номинация на Радев. "Освен правилния подбор на кандидат-президентската двойка, бе водена умела кампания и посланията на двойката стигна до хората. а надеждата и желанието за промяна победиха страха, насаждан от Борисов и ГЕРБ", каза говорителят на БСП Жельо Бойчев пред БНТ.

Той посочи, че не си спомня толкова убедителен резултат на президентски избори в България. По думите му това дава легитимност на двойката.

Борисов сам превърна загубата на Цачева в лична

"Убеден съм, че ген. Румен Радев и Илияна Йотова няма да разочароват никого", заяви Жельо Бойчев.

"Бойко Борисов сам превърна загубата на Цачева в лична. Докато оставката не бъде гласувана, Борисов продължава да е министър-председател, след това е ясно какво следва. БСП е най-голямата политическа сила и алтернатива и с резултата днес показа на каква подкрепа може да разчита", каза той.

Сегашният резултат на Румен Радев не може да се припише само на БСП, но не може да се припише и само на Румен Радев, заяви Овчаров. По думите му три са факторите за днешната победа - определянето на генерал Румен Радев за кандидат за президент, подкрепата на БСП за него и ситуацията, в която тази подкрепа беше направена.

Радев и Йотова да се стягат за работа, каза зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов, който оглавяваше инициативния комитет, издигнал Радев. Според него българите на балотажа са гласували както "за" подкрепения от БСП кандидат, така и "против" Бойко Борисов.

"Това е протестен вот на българските граждани, но този вот защо не беше даден на другите кандидати, а на нашия? Ген. Радев е много независим в сравнение с останалите, които твърдяха, че са независими. Той има поведение и характер, прие програмите, които направихме за президентските избори, и това задвижи партията. В началото нещата бяха афиф, а вижте сега. Няма да има кабинет от този парламент. Ще поработим още някой месец и айде...", коментира Данаилов пред Нова телевизия.

Още от Президентски избори

Коя партия/коалиция ще подкрепите на изборите за Европейски парламент?