Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП ще сезира с ДПС Конституционния съд за мораториума на земята

Станишев събрал социалистите да ги пита защо го излагат пред ПЕС

0 коментара
БСП ще сезира с ДПС Конституционния съд за мораториума на земята

След като във вторник депутати от БСП помогнаха на "Атака" и ГЕРБ да гласуват мораториум върху продажбата на земеделска земя на чужденци до 2020 г., сега социалистите ще съдействат на колегите си от ДПС за оспорване на забраната пред Конституционния съд.

Това обясниха народни представители от левицата, които неофициално твърдят, че ще се включат в събирането на необходимите 48 подписа за сезирането на КС. По информация на Mediapool в ДПС вече тече подготовка за оформяне на питането. Движението има 36 народни представители и ще се наложи да потърси подкрепа от 12 от колегите си в БСП. "Ще се подпишем, това не може да остане така", казаха социалисти.

Необявената нагласа на БСП да подкрепи сезиране на КС бе потвърдена в сряда индиректно от депутата Атанас Мерджанов (Коалиция за България), който пред журналисти в парламента призна, че "вчерашното гласуване на парламентарната група на левицата е едно от тези, с които БСП не може да се гордее".

По-късно през деня председателят на парламента Михаил Миков допълни тезата за несъстоятелността на приетия от Народното събрание акт.

"Парламентът гласува според популизма. Тази кауза е достатъчно неразумна. В тази среда политици, които искат и им харесва да употребяват думата антиевропейско, употребяват земята за тази цел", заяви Миков пред бТВ.

"По време на гласуването никой не уточни, че става дума за чужденци, но чужденци от Сърбия, Турция, Македония, Средна гора, Близкия изток, без да има ратифициран договор от 2/3 от народните представители, че не могат да купуват земеделска земя в България. Другата категория чужденци са граждани на ЕС и както един български гражданин получава такива права в другите страни от ЕС, така е редно и гражданите на ЕС да имат това право у нас. Това е въпросът за свободното движение на хора. Страните-членове само чакат такова решение, за да ограничат българите за трудовите си пазари и затова нещата не могат да се разглеждат на парче", уточни Миков.

Земеделската земя в България в България се разби и последните години и върви процес на комасация. Никой не постави въпроса как се раздават субсидиите на декар. Според Миков трябва да се види кой ползва земя, кой получава субсидии и то без да плаща на собствениците.

"За мен решението е нищожно. Защото противоречи на Конституцията и на договора с ЕС", категоричен е Михаил Миков. Той посочи, че решението на НС е било просто ненужно, а правните аргументи са се изгубили във високия и политическия тон.

Миков каза, че вече е подписал решението за Държавен вестник, защото според него е взето по правилата и не иска този скандал да тлее в полето на НС. Той припомни, че една част от КБ гласуваха въздържали се, други против, други за това решение.

Преди това на въпрос дали социалистите ще предоставят на колегите си от ДПС необходимите за питането до КС подписи, Мерджанов отговори, че подкрепа може да се търси сред съпартийците му, които гласуваха против удължаването на мораториума или се въздържаха.

От Движението за права и свободи пък не посрещнаха радушно новината за подкрепата на искането им пред Конституционния съд от партньорската им в управлението партия. Заместник-председателят на партията Христо Бисеров по-скоро насочи вниманието към решението на социалистите да подкрепят популистката забрана. "Ще обсъдим много внимателно тази позиция на БСП – най-вероятно чрез най-висшия ни форум – Централен съвет, където се отнасяме много сериозно към темата”, каза Бисеров.

"За нас това не е просто някаква грешка в залата. За мен бе изненада подкрепата на Коалиция за България за забраната”, допълни той.

Малко по-късно пред медиите парламентаристи от ГЕРБ не показаха никакво неудобство, че са подкрепили силно популисткото предложение на "Атака", което е в разрез с присъединителния ни договор към Европейския съюз и специалисти твърдят, че противоречи на основния закон в страната. От устата на Менда Стояна дори прозвуча странното обяснение, че ако ситуацията в страната била нормална, тя нямало да гласува за удължаване на мораториума, но понеже ситуацията била ненормална, така от ГЕРБ притискали правителството.

След изявленията пред медиите депутати от партията на Бойко Борисов подхвърлиха, че гласуването било без значение, защото вчерашното решение на парламента нямало правни последици

Във вторник по предложение на "Атака" и с гласовете на ГЕРБ и внушителна част от БСП парламентът удължи мораториума върху купуването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г.  Единствено ДПС бе твърдо против подобен акт, който противоречи на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 2007 г., даващ седемгодишна отсрочка за освобождаването на пазара на земеделска земя за чужди граждани. От Европейската комисия вече предупредиха, че заради подновената забрана срещу страната ни ще бъде образувана наказателна процедура, а за да нямаме подобни проблеми България трябва да получи разрешение за удължаване на мораториума от всички страни членки на Европейския съюз.

Именно изявлението на ЕК пък е било повод след заседанието на парламента вчера депутатите от БСП да бъдат събрани в централата на партията - "Позитано" 20, където лидерът им Сергей Станишев се скарал на своите, че го бламират като президент на Партията на европейските социалисти, и ги попитал какво ще обяснява сега на европейските партньори.

Станишев заедно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателя на правната комисия Филип Попов и Георги Кадиев са гласувалите "против" предложението на "Атака".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.