Левицата даде нужните подписи на ДПС да сезира КС за мораториума за земята

Двама депутати, подкрепили забраната, сега искат да бъде обявена за противоконституционна

Снимка: БГНЕС

БСП се присъедини към искането на ДПС до Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци. Досега подписи бяха дали 36-те депутати от ДПС, но КС може да бъде сезиран от минимум 48 народни представители. В четвъртък социалистите осигуриха 18 подписа, два от които са на депутатите Мартин Захариев и Димчо Михалевски, които при гласуването са подкрепили мораториума.

Потърсен за коментар защо е променил коренно позицията си, Мартиян Захариев заяви пред Mediapool, че "призната грешка е половин грешка". "Още при гласуването бях против, но сега не искам да говоря за това. Срамувам се от гласуването си тогава. Така поправям грешката", заяви Захраиев.

"Смятам, че е важно да бъде сезиран Конституционният съд. Още повече, че имаме договор за присъединяване към ЕС, в който много ясно е казано, че преходният период е седем години, който изтича в края на 2013-а година, и нека да не забравяме, че членството в ЕС както права, така и поражда задължения. Всеки, който имаше желание и възможност, естествено, се подписа на искането до КС, някъде между 18 и 19 подписа от нашата парламентарна група", заяви Деница Караджова от БСП.

Мораториумът бе гласуван преди две седмици по предложение на "Атака". С ясното съзнание, че подкрепят решение, което противоречи на договора ни за присъединяване към ЕС, гласовете си дадоха народните представители от ГЕРБ и 59 депутати от БСП. Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни в Брюксел, че били подведени от "всеобщата лудост" и "популизъм" на "Атака".

Правителството вече каза, че няма да изпълни решението на НС, което смята за нищожно.

"Ние имаме преходен период за закупуване на земя от чужденци, нашите работници пък имаха преходен период за забрана за достъп до европейския пазар на труда. Нека КС да изясни дали мораториумът е противоконституционен”, допълни Караджова.

Във вторник ДПС настояха БСП да каже на следващия ден дали ще подкрепи искането на КС, но в сряда социалистите поискаха отсрочка до другия вторник и я получиха, тъй като лидерът им Сергей Станишев не е в България. Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че ако не получат нужните подписи от социалистите, той ще изпрати писма до останалите институции, които имат право да сезират КС, да направят това вместо депутатите.

Бързият отговор на БСП дойде след заседание на парламентарната ѝ група в четвъртък сутринта. Депутатите решили, че няма да излязат с общо решение, а ще дадат възможност на всеки от групата да реши дали да се включи в подписката. За да не станат за смях, все пак се е стигнало до съгласие искането до КС да бъде подкрепено само от депутати, които са гласували "против" мораториума или не са участвали във вота. Такива депутати са Деница Караджова, Стефан Данаилов и Петър Курумбашев, които не участваха в гласуването, както и лидерът на БСП Сергей Станишев, гласувал "против".

Въпреки това искането до КС за обявяване на противоконстицуинност на мораториума бе подписано и от подкрепилите го Мартин Захариев и Димчо Михалевски, които по този начин си признават грешката.

Споделяне

Още по темата

Още от България