ДПС даде 24 часа на БСП да осигури подписи за внасяне на мораториума в КС

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ДПС е събрала подписите на всичките си 36 народни представители с искане да бъде сезиран Конституционният съд за отмяна на мораториума за продажба на земя на чужденци, гласуван през миналата седмица в Народното събрание.

Това съобщи в парламента във вторник лидерът на партията Лютви Местан. По думите му веднага след огласяването ѝ пред медиите подписката ще бъде предоставена на парламентарната група на "Коалиция за България", като от ДПС ще изчакат до утре за решение дали ще подкрепи своите коалиционни партньори.

За да бъде сезиран Конституционният съд, са необходими подписите на минимум 48 народни представители.

Лидерът на ДПС посочи, че смята за безпредметно да се обръща към "Атака" и ГЕРБ, тъй като националистите са вносители на предложението за мораториума, а от ГЕРБ "монолитно" са подкрепили решението по време на гласуването.

"Впоследствие от Брюксел чухме намеци за ревизия на тази позиция, обяснението беше, че са гласували така в състояние на всеобща лудост. Аз оспорвам тази теза, защото това означава емоционално състояние да е обсебило всички групи", настоя Местан и припомни, че ДПС също са гласували монолитно, но против решението. От партията са били с напълно ясно съзнание за стратегическия национален интерес на страната.

ДПС ще чакат акт на бистър ум, а не на лудост и поне частичен положителен отговор от "Коалиция за България", за да се съберат нужните подписи за сезиране на Конституционния съд.

"Ако продължаваме да стоим сами и да се доказваме като единствената последователна евроатлантическа партия в 42-то Народно събрание, ще бъдем принудени да изпратим своето искане и до останалите органи, които имат право да сезират, включително към почитаемия президент г-н Росен Плевнелиев", обяви Местан.

Лидерът на ДПС посочи, че не са водени предварителни разговори с депутати от БСП, които евентуално да се подпишат под искането. Според него коректният подход е този, който в момента предприемат от партията.

Преди седмица обаче по неофициална информация на Mediapool стана ясно, че гласувалите против мораториума народни представители от левицата ще подкрепят ДПС в питането им до КС.

Веднага след изказването на Местан във вторник заместник-председатекят на БСП Янаки Стоилов обяви, че парламентарната група на Коалиция за България все още не е запознала с конкретните мотиви за искането и ще се произнесе, когато въпросът бъде обсъден подробно.

"Остава необходимостта от търсене на решение на въпроса, на който приетото решение от парламента не може да отговори и ние ще обмислим промени в Закона за земята, които в скоро време ще предоставим за дискусия", уточни Стоилов.

След настойчиви въпроси от страна на журналисти дали, след като дават възможност на БСП да подпишат искането до КС от ДПС, ще предоставят такава и на ГЕРБ Местан призна, че все пак няма да върнат желаещи да се подпишат. Той добави, че не би бил чак толкова учуден, ако бившите управляващи направят поредния си "политически лупинг" и поискат да бъде обявено в противоконституционност собственото им решение.

Считам, че приетото от Народното събрание решение не противоречи на Конституцията, тъй като парламентът е в правото си да приеме решение, с което възлага на Министерски съвет да предприеме необходими действия и актове, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Нека съберат необходимия брой подписи и ще чакаме решението на КС, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?