Правосъдният министър Зинаида Златанова:

НС трябваше да събере мнозинство за главен инспектор, а не за мораториум

"Популизмът надделя над цивилизционния избор, който направи страната ни преди 20 г.", заяви Лютви Местан

Депутати от "Атака" се радват след гласуването за удължаване на мораториума. Сн. БГНЕС

Народното събрание (НС) трябваше да събере конституционно мнозинство за избора на главен съдебен инспектор, а не за да приема нов мораториум на продажбата на земя на чужденци, който се приема доста негативно от европейските ни партньори. Такова мнение изрази вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова пред заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Според нея мораториумът противоречи на конституцията и не задължава по никакъв начин Министерския съвет да го изпълнява.

"Най-интересното е, че се събраха в конституционно мнозинство все пак в този парламент, въпреки многократните уверения към мен от другите парламентарни групи, че това не е възможно. Лошото е, че е възможно по погрешна тема. Много по-добре би било темата на това мнозинство, което се събра, да бъде например изборът на главен съдебен инспектор. Това ми дава повод да обърна внимание на Народното събрание, на парламентарните партии и групи, че времето тече и е крайно време да бъде избран главен съдебен инспектор, за да може да работи тази важна институция нормално", обърна се към депутатите Златанова.

Мандатът на настоящия ръководител на Инспектората към ВСС Ана Караиванова изтече още в началото на годината, но нито предишният, нито сегашният парламент успяха да постигнат консенсус за избор на неин наследник.

От началото на т.г. Караиванова продължава да упражнява функциите си главен съдебен инспектор в условията на изтекъл конституционен мандат. Тя бе избрана на поста от тройната коалиция, след като беше зам.-правосъден министър от квотата на БСП.

Предишните управляващи ГЕРБ не успяха да се споразумеят с опозицията в 41-то Народно събрание, за да се съберат необходимите 160 гласа за избирането на наследник на Караиванова след изтичането на мандата ѝ. Тогава БСП и ДПС твърдяха, че няма да дадат своите гласове на управляващите. От ГЕРБ пък допускаха, че опозицията върши това нарочно, за да вкара парламента в нарушение на конституцията. Повече от 10 месеца по-късно обаче ролите на управляващи и опозиция са сменени и сега БСП и ДПС трябва да успеят да постигнат консенсус с "Атака" и ГЕРБ.

В началото на октомври от Съюза на съдиите в България (ССБ) обявиха със свое отворено писмо, че "продължаващото бездействие на народните представители при изпълнение на законоустановеното им задължение да предложат кандидати за тази длъжност компрометира легитимността на актовете на Инспектората".

Според съдийската организация, НС трябва да извърши и анализ изобщо какви трябва да са приоритетите в дейността на институцията преди да избере наследник на Караиванова.

Съдиите припомниха, че в момента ВСС прави опити да се справи с едни от най-сериозните проблеми като случайното разпределение и натовареността на магистратите, но кадровият орган на Темида може да бъде подпомогнат от качествени анализи, изготвени след цялостни тематични проверки от инспектората.

И лидерът на ДПС Лютви Местан даде негативна оценка на гласуваното от парламента удължаване на мораториума върху придобиването на земя от чужденци.

При решението на парламента за налагане на мораториум популизмът надделя над цивилизционния избор, който направи страната ни преди 20 г. да бъдем член на НАТО и ЕС, каза Местан пред БНТ.

"На въпроса дали има разместване в парламента, за съжаление ще кажа: да, има ад хок, има създадена коалиция по тази тема и решението на Народното събрание за налагане на мораториум за продажба на земя на граждани на ЕС, се явява първият пробив в цивилизационния избор на България", каза Местан.

"Преди ден популизмът надделя над ценностите, над цивилизационния избор на България. Това политическо измерение на случилото се стои по-високо и е малко по-страшно от това, че настъпи първият пробив в управляващото мнозинство, защото БСП и ДПС не правим управляващо мнозинство", заяви още председателят на ДПС.

По думите му се е взело "едно глупаво решение, което никак не е безобидно“. Причината е, че могат да последват много тежки санкции. Освен това се дискредитира образът на България като пълноправен член на ЕС, смята Местан.

"Оказва се, че с решението на парламента ние казваме на партньорите си от ЕС: 2005 г., когато приехме изменението в член 22 на Конституцията, по-късно, когато приехме трансфера на суверенитет, и по-късно, когато подписвахме договора за присъединяване на България, ние ви излъгахме. Казахме, че ще се съгласяваме с тези условия, защото изборът е наш. Вие не ни принудихте да станем член на ЕС. Сега вече като сме член, ние можем да се отклоним от своите задължения“, заяви лидерът на ДПС.

Той посочи, че на трансфера на суверенитет не трябва да гледаме като на загуба на суверенитет. Трансферът на суверенитет е размяна.

"До 2007 г. забравихме ли, че имахме проблем със свободното пътуване до Европа", попита реторично Местан. Той заяви, че националният интерес на България предполага "ние да се опитаме да преодолеем последиците от това решение".

"Елегантният изход е да се обърнем към Конституционния съд. Решението на Народното събрание противоречи на Конституцията. Вече сме готови със становище до Конституционния съд и очакваме да бъдем подкрепени. Ще се обърнем към колеги от БСП, защото гласуването на ГЕРБ за съжаление беше абсолютно монолитно и съм изумен, че партия, която носи в абревиатурата си израза "европейско развитие", се хвана на популистката вълна, зададена от "Атака", каза Местан.

Още по темата
Още от България