Мораториумът за купуване на земя от чужденци пада от 2014 г.

Няма да има удължаване на мораториума за покупка на земя от чужденци и от 2014 г. той ще падне. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски на традиционната среща с неправителствени организации които искаха удължаване на срока. В подкрепа на удължаване на мораториума преди време се обяви и земеделският министър Димитър Греков.

Съгласно договора ни за присъединяване към ЕС от 1 януари 2014 г. чужденци ще могат свободно да купуват земя в България. Тази забрана обаче и досега бе до голяма степен формална, тъй като не се отнася за регистрирани в страната юридически лица.

Удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци е теоретично възможно, но на практика не е реалистично, каза Орешарски.

"Аз съм на 99.99% убеден в това, че процедурата за удължаване на този мораториум е много трудна и невъзможна", каза премиерът. Той обясни, че още в края на 2004 г. страната ни се е присъединила с подписана ратификация за налагане на срок на мораториум върху продажбата на земя на чужденци. Тази ратификация е подкрепена от 28 страни. Всяка промяна на този договор изисква нова ратификация от всичките 28 страни. Дори и само една да не е съгласна за удължаване на този срок, не може да се реализира договора за продължаване“, обясни премиерът.

Според него, ако България поиска подобна промяна, тя няма да бъде правилно разбрана от партньорите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес