БСП внася вот на недоверие, защото "дишаме рак и пием отрова"

ГЕРБ отговори, че трета оставка на кабинет на Борисов няма да има

Корнелия Нинова

БСП ще внесе нов вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов - този път за "провала в политиката по околната среда и водите".

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Проекторешението ще бъде внесено в Народното събрание в първите дни на новата година.

"За десетгодишното управление на Борисов в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време постоянно се увеличаха цените на водата за гражданите, без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи", заяви Нинова.

"Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова", каза Нинова.

"Всички обяснения за природни причини са безпочвени. Днес господин Борисов е казал в Перник, че тук политика няма. Не, господин Борисов, тук има само политика и нищо друго. Твой министър да каже даваме 32 милиона лева и ще осигурим вода през 2016 година и след четири години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на "ВиК – Перник" колко вода да източват, без да отчита колко вода се влива в язовира, е политика на некадърност. Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо питейна вода, е политика на геноцид", допълни още Нинова.

ГЕРБ: С фалшиви новини политика не се прави

В отговор зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че трета оставка на правителство на Борисов няма да има.

По-късно през деня и екоминистър Нено Димов отговори на Нинова, като заяви, че "с фалшиви новини политика не се прави".

Министърът бе провокиран най-силно от изказването на Нинова, че "дишаме рак и пием отрова".

"Говоря за това, което твърди, че пием в момента. Между другото си припомнете Таско Ерменков как хвърли софиянци в ужас за известно време с фалшива новина, касаеща яз. "Искър". Това нещо продължава не само в сектора "Води", това продължава и в сектор "Въздух", защото очевидно това са теми, които касаят всеки един от нас и са теми, които могат да събудят страх, но не е редно лидер на политическа партия, която има претенции, да разпространява фалшиви новини и да насажда страх", заяви Димов.

Той припомни, че при управлението на БСП оперативна програма "Околна среда" бе спряна и на практика всичките средства, които трябвало да бъдат използвани в сектор "ВиК", били замразени. По думите на Димов второто правителство на ГЕРБ успяло да спаси парите от първата оперативна програма и били реализирани практически почти всички водни цикли с изключение на един. "Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си при кмет на БСП, беше Перник, така че когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК", каза министърът.

Споделяне

Още от България