бТВ се дистанцира от Росен Петров, който "пристана" на Бареков в ефир

Росен Петров с Николай Бареков. Сн. БГНЕС

"бТВ Медиа Груп" се дистанцира от поведението на тв водещия Росен Петров, който в неделя в ефир обяви, че става член на партията на Николай Бареков. "бТВ тълкува случилото се като възползване от положението на водещ и използване на национален ефир за лични цели", се казва в декларация на телевизията, разпространена в понеделник, едно денонощие след скандала.

"Това е безпрецедентно нарушение на журналистическите стандарти, които следва телевизията", се допълва в позицията.

От бТВ уточняват, че водещият не е предупредил за намеренията си продуцентите на предаването и представители на телевизията.

Предишната вечер Росен Петров обяви, че напуска телевизията и журналистиката и става член на партия "България без цензура". Предварително написаната си декларация Петров изчете в присъствието на Бареков, който бе гост на предаването. След това водещият направи "обективно" интервю с лидера на "България без цензура".

В понеделник Петров придружаваше Бареков на преговорите му с ВМРО. На последвалата пресконференция заяви, че е взел решението си да напусне бТВ още в събота следобед, след като му се обадили "редица отговорни фактори", които му казали, че заявеното интервю с Бареков ще бъде водено от друг, ако той не опровергае слуховете, че е член на "България без цензура". Тогава той решил да връчи молбата си за членство в партията по време на предаването, което и направил.

"Действията на Росен Петров в ефира на бТВ в предаването на 9 февруари 2014 г. са изненадващи за ръководството на телевизията", се казва още в позицията на телевизията.

Не се съобщава каква ще е съдбата на предаването и дали то ще продължи да се излъчва, но с друг водещ. бТВ и продуцентът "Дрийм Тийм Прадакшънс” предстои "да вземат решение за бъдещето на предаването, като бТВ ще потърси правата си за спазване на условията по договора и отговорностите, с които продуцентът и водещият са се ангажирали", съобщават от медията.

"По отношение на публицистичните си предавания бТВ винаги е следвала принципите на безпристрастност и надпартийност. Обективната журналистика е тази, която ще продължи да присъства в ефира на бТВ и в бъдеще", завършва позицията на медията.

Самият Петров я обвини малко по-рано в понеделник, че "мери с двоен аршин", защото имала друго отношение към предаването на Слави Трифонов, който преди време "издигнал" Меглена Кунева за президент. Преди години Росен Петров бе член на екипа на Трифонов.

Краят на предаването с Росен Петров като водещ съвпадна с промените в ръководството на "бТВ Медия груп" (bTV Меdia Group) и на телевизията. От началото на тази седмица новините и публицистиката имат нов директор - това е Валя Гиздарска, която замести досегашната дългогодишна директорка Люба Ризова и главният редактор Виктория Бехар.

От средата на миналата година досега телевизията напуснаха неколцина водещи журналисти, които отидоха в конкурентната Нова телевизия. Самият изпълнителен директор на медийната група Павел Станчев е бивш ръководен кадър на Нова ТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?