Букмейкър, свързван от МВР с черно тото, показно разстрелян в София

Убитият Йордан Динов е собственик на набиращата популярност в залаганията "Скай спорт 365 България"

Снимка: БГНЕС

Управителят на набиращия все повече популярност оператор за онлайн залагания "Скай спорт 365-България" ООД, свързван с Planetwin365, Йордан Динов, бе показно разстрелян с шест куршума в главата в сряда в самия център на София.

 

Според първоначалната информация от МВР убийството е извършено от немаскиран мъж малко след 10.00 часа на метри от сградата на Министерския съвет – на ъгъла на улиците "Будапеща" и "Кирил и Методий".

 

40-годишният благоевградчанин е управител и собственик заедно със Соня Букева на букмейкърската къща, която в последните няколко години изгради сериозна мрежа от пунктове за залагания в цялата страна. Регистриран е за незаконен хазарт през 2004 и 2011 г., но обвинения не са му повдигани.

 

През миналата година ГДБОП реализира няколко мащабни операции срещу т. нар. черно тото, при една от които бяха обискирани доста от офисите на "Скай спорт 365-България" в югозападната част на страната. Тогава убитият Динов коментира пред медиите, че никой от служителите му не е арестуван. Обясни още и че фирмата му е партньор на притежаващата австрийски лиценз за хазартна дейност SKS365.

 

Преди месеци от "Еврофутбол" се оплакаха, че убитият застрашава бизнеса им

 

В края на 2011 г. най-големият букмейкър у нас "Еврофутбол", в който сериозно участие има известният бизнесмен Васил Божков, призова със специална декларация държавата да защити правата на фирмата именно от дейността на "Скай спорт 365-България". На 22 декември от известната компания обявиха, че може да се стигне до закриване на дейността им, което да доведе до масови съкращения и повишаване на безработицата.

 

Като причина от "Еврофутбол" изтъкнаха засилващата се тенденция регистрирани като търговски дружества фирми да упражняват фактическа хазартна дейност, като в официално обявените за "клиентски центрове" всъщност се приемат залози за спортни състезания и се изплащат и печалби в брой.

 

"Незаконното организиране на хазартни игри върху резултати от спортни състезания се разраства и придобива все по-големи размери, като се отварят нови помещения в различни региони в страната. Ставаме свидетели и на масово рекламиране на тази незаконна дейност от техни представители, които дори си позволяват публично да демонстрират своята безнаказаност", възмутиха се тогава от "Еврофутбол", изтъквайки, че осигуряват заетост на около 50 000 души.

 

Справка във фирмения регистър "Дакси" показва, че официално регистрираната дейност на "Скай спорт 365-България" действително няма общо с хазарта – от обслужване и помощ на клиенти, администириране и поддръжка на компютърни системи, през изграждане на интернет мрежи и сайтове, хотелиерски и ресторантъорски услуги, продажба, ремонт и поддръжка на битова техника и електроника, автосервизни услуги дори до козметични, бръснаро-фризъорски услуги и произвеждане на цветя, билки, гъби, мед и пчелни продукти.

Костадин Паскалев: Органите трябва да се вземат в ръце

В близост до мястото на убийството се оказа и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, който е близък приятел на бащата на жертвата - известният лекар в града Петър Динов. Според бившият вицепремиер от кабинета "Сакскобургготски" коментира, че бегло е познавал убития, но знаел, че той се занимава със законен бизнес.

"Аз имам такава информация, но отговорите трябва да ги даде министърът на вътрешните работи. Очевидно Динов е пречел на някого, нека министър Цветанов каже на кого. Когато в публичното пространство коментират, че той се е занимавал с черно тото, нека да кажат каква е присъдата на съда", възмути се Паскалев и добави, че се надява след поредния такъв случай "държавните органи да се вземат в ръце".

Той допълни, че ако е истина твърдението, че полицията е правила проверки за дейността на Динов, то е редно да се каже подаден ли е сигнал до прокуратурата за образуване на производство по случая. "В противен случай смятам, че става дума за бизнес, който е отнел живота на Йордан Динов", заяви още Паскалев.

Прокуратурата отказва да се занимава с онлайн залагания заради неясна правна уредба

Преди близо година, след една от мащабните акции на ГДБОП срещу пунктове за онлайн залагания, заподозрени в незаконен хазарт, от прокуратурата изразиха официалната си позиция, че нямат законов повод да се занимават с тези казуси.

Като причина бе посочена липсата на законодателна уредба по отношение на онлайн залаганията в цяла Европа. Тогава говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова обясни, че в тстраните от Стария континент все още екат спорове дали оператор на хазартни игри, регистриран в една държава, трябва да има лиценз от всички останали държави, където има потребители, за да упражнява дейността си.

В крайна сметка от държавното обвинение посъветваха контролните органи като спортното министерство, Комисията за хазарта и БФС да бъдат по-активни и да прекъсват дейността на незаконните букмейкърски пунктове още в началото на съществуването им, вместо да очакват от прокуратурата да повдига обвинения постфактум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?