"Булгаргаз" атакува съседните пазари с излишъка от руски газ

Димитър Гогов представи новите методи на работа на "Булгаргаз", сн. БГНЕС

Търговци на природен газ и оператори от съседните държави проявяват интерес към сключване на договори с "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво и започват да се водят преговори в тази посока, съобщи изпълнителният директор на държавното дружество Димитър Гогов пред журналисти в сряда.

Това става възможно, тъй като новият договор за доставка на руски природен газ от 1 януари 2013 г. с "Газпром експрот" позволява на "Булгаргаз" да изнася излишните му количества. Досега това не бе позволено на българския доставчик, който още от 2009 г. настояваше пред "Газпром" да се предвиди такава клауза.

 

"Газпром експорт" няма да има право на претенции върху собствеността на доставяните за "Булгаргаз" количества и с тях българската компания може да търгува на регионалния пазар, стана ясно от думите на Гогов. В сключения в средата на ноември нов договор са предвидени твърди годишни доставки от 2.9 млрд. куб. метра. Над тези обеми са възможни допълнителни доставки, но ако не се ползват 20 процента от фиксираните, се задейства клаузата "вземай или плащай" (take or pay).

 

Намеренията на "Булгаргаз" са да не се стига до там и да има възможност да продава зад граница свободните количества, които неговите клиенти решат да не ползват. Такава реална опасност съществува, тъй като от януари 2012 г. държавната компания въвежда нови договори с клиентите си, изискващи авансови плащания на заявените количества, както и прилагане на принципа "take or pay". Тази клауза обаче не е проблем, тъй като и досега е съществувала, макар и никога да не е била задействана.

 

Отливът на клиенти от държавния доставчик се очаква по-скоро заради освобождаването на пазара и конкуренцията от страна на частната "Овергаз", която досега бе сред доставчиците на руски газ за нуждите на "Булгаргаз". Сега обаче контролираната от "Газпром" компания може да предлага на предприятия и топлофикации директно газ и заявените още преди две години намерения на "Овергаз" са точно такива – да атакува българската промишленост с директен внос на по-ниски цени от предлаганите от "Булгаргаз". Предимство на частната компания е това, че нейни дъщерни дружества са лицензирани оператори на регионални газоразпределителни мрежи и може да стига по-лесно до клиентите, включително битовите.

 

За да избегне опасността да се окаже с фиксирани по руския договор излишъци, тъй като потреблението на българския пазар в последните години е около 3 млрд. куб. м, "Булгаргаз" си подсигурява вратичка за износ на тези обеми на съседните пазари. Възможностите за това нарастват значително с въвеждането в експлоатация на меджусистемните връзки с Румъния (по план през май 2013 г.), с Гърция и Турция – през 2014 г., както и със Сърбия – през 2015 г.

 

Гогов не пожела да коментира компании от кои държави проявяват интерес към внос на излишния руски газ, като се пошегува, че "само от Изток никой не иска". Той обаче уточни пред Mediapool, че преди да сключи подобни договори, "Булгаргаз" ще обсъди това с "Газпром експорт", тъй като няма да е коректно да става конкурент на руското дружество на пазари, на които то работи, с неговите количества газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес