“Булгаргаз“ ревизира до 26.4% поскъпването на газа

“Булгаргаз“ ревизира до 26.4% поскъпването на газа

Окончателното заявление за повишение на цената на газа от 1 април 2010 г. е за 26.42 на сто, съобщиха в сряда от “Булгаргаз“, дъщерно дружество на “Български Енергиен Холдинг”. Месец по-рано прогнозата за поскъпването на суровината бе 16.6 процента с уговорката, че отразява ценообразуващите фактори към онзи момент и те ще се променят.

Тъй като обаче оттогава досега цените на алтернативните на природния газ горива за нараснали, отчита се и актуалният курс към щатския долар и затова за второто тримесечие се предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди цена от 522.40 лв./хиляда куб. м без ДДС.

Предишното предложение беше за цена от 481.94 лв. за 1000 куб. м без ДДС, което бе повишени със 68.70 лв., спрямо сега действащата цена.

Новите разчети са за увеличение със 109.16 лв. Към цената е прибавена и част от недовзетия приход от газовата компания през първото тримесечие, което става за пръв път сред промените в наредбата за тарифирането на природния газ. ДКЕВР позволи в цената на суровината да се отразяват надвзети или недовзети от държавното дружество приходи в предходен период. В първото тримесечие регулаторът разреши по-ниско от исканото ат “Булгаргаз“ увеличение на газа.

Във вторник от ДКЕВР заявиха, че ще се търси плавно повишаване на цената на газ и на парното, която е в пряка зависимост от промяната в тарифата на синьото гориво.

По думите на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев скок в цената на природния газ над 15 на сто ще е неприемлив. Пред журналисти той определи като нереалистично искането на “Булгаргаз“

Поне 8,5 процента от увеличението на цената на природния газ идва от промените в цените на алтернативните горива, каза Семерджиев. Останалата част се дължи на промените в курса на долара, посочи той. По негови изчисления това прави още около 7 процента или общо около 15 на сто.

"Булгаргаз" ще трябва тепърва да доказва разходите си, заяви регулаторният шеф.

Според Семерджиев могат да се намерят резерви с използваните количества газ от хранилището в Чирен, курса на долара и други параметри, върху които е изчислена цената. Ще се търсят резерви и по отношение на приходите на "Булгаргаз", каза шефът на ДКЕВР.

Той коментира още, че ако бъде прието увеличение на цената на природния газ с 15 процента от 1 април, поскъпването за парното в различните региони на страната ще е между 8.5 и 13 на сто. С по 11 на сто ще се увеличат тарифите за клиентите на топлофикациите в София, Пловдив и Разлог, с 12 на сто – в Бургас, Плевен и Враца, с около 10 процента ще са по-високи сметките за жителите на Шумен, за варненци поскъпването ще е 13 на сто. С 8.5 - 9 процента ще е повишението на тарифата за хората в Правец, Велико Търново и Казанлък.

Споделяне

Още от Бизнес