България последна в ЕС по свобода на медиите и 68-а в света

България последна в ЕС по свобода на медиите и 68-а в света

Свободата на медиите в България се влошава, според годишния доклад на международната организация "Репортери без граници", която поставя страната на 68-мо място сред 175 наблюдавани държави по света.

България е на последно място сред страните в Европейския съюз по свобода на медиите и за една година слиза с девет позиции надолу, след като през 2008 г. е била на 59-то място.

Докладът на "Репортери без граници" (Reporters Without Borders), представен във вторник, отчита общо влошаване на медийната свобода в Европа.

"Обезпокояващо е, че европейски демокрации като Франция, Италия и Словакия падат стабилно в класацията година след година", коментира генералният секретар на организацията Жан-Франсоа Жулиард при представянето на осмия поред годишен доклад на организацията.

Тази година Сърбия, Танзания и Того са преди България в класацията за свобода на медиите. Страната ни бележи значителен спад в сравнение с останалите, които бележат влошаване на позициите. "Рекордьор" в това отношение е Словакия, която се срина от 7-о на 44-о място в резултат от намесата на властите в работата на медиите и приемането на закон за правото на отговор в пресата, отбелязват "Репортери без граници". 

Влиянието на организираната престъпност и нападенията над журналисти са основните фактори за лошото състояние със свободата на медиите в България и Италия, посочват съставителите на доклада. Италия заема 49-а позиция и е на последно място от шестте страни основателки на ЕС.

Първото място си поделят Дания, Финландия, Ирландия, Норвегия и Швеция, а веднага след тях е Естония. На последно е Еритрея. След Еритрея най-лошо е състоянието със свободата на медиите в Северна Корея, Туркменистан, Иран, Мианма и Куба. Китай е на 168-о място, Русия е на 153-то, а Израел, остро критикуван заради цензурата при отразяването на военната офанзива в ивицата Газа, - на 93-то място за същинската си територия и на 150-о, ако става дума за окупираните територии. 

За сметка на това Съединените щати отбелязват значителен напредък, като си поделят 20-ото място с Люксембург и Великобритания. "Репортери без граници" отдават добрия резултат на САЩ на по-либералното отношение на властта към медиите след встъпването в длъжност на президента Барак Обама.

Европа би трябвало да е пример по отношение на гражданските свободи. Как бихте могли да заклеймявате нарушаването на човешките права в други държави, ако не сте безукорни в своята страна, запита риторично генералният секретар на "Репортери без граници".

По думите му подобрената ситуация в САЩ е резултат от "ефекта Обама", но положението там все още не е повод за успокоение. 

"Репортери без граници" съставя всяка година индекс за класация на страните по света на базата на въпросници, които се попълват от стотици журналисти и медийни експерти. Оповестената класация отразява състоянието на медийната свобода по света в периода 1 септември 2008 – 31 август 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от