България пришпори Гърция за нейния грант по газовата връзка

Теменужка Петкова и Йоргос Статакис

Въпросът за получаване на допълнително грантово финансиране за строежа на българо-гръцката газова връзка от гръцка оперативна програма е бил поставен от българския енергиен министър Теменужка Петкова пред гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоргос Статакис по време на среща в Атина в петък. Това съобщиха от ресорното българско ведомство.

Петкова е част от делегацията на българския президент Румен Радев, който е на работно посещение в гърция.

Става въпрос за осигуряването на около 12 млн. евро от гръцка европрограма, които да подкрепят финансирането на интерконектора. От българската програма "Иновации и конкурентоспособност" ще се пренасочат 35 млн. евро за проекта, макар предварително да бяха предвидени за газовата връзка със Сърбия, но нейната реализация няма да стане до 2020 г., когато приключва сегашния програмен период на еврофондовете. София иска Атина също да се включи в допълнителното финансиране, към вече отпуснатите от Брюксел през 2010 г. 45 млн. евро за предпроектни проучвания за интерконектора.

Общата стойност се оценява на 240 млн. евро, по-голямата част от които трябва да осигури проектната компания за строежа "Ай Си Джи Би" от кредити. 

На сегашната среща в Атина двамата ресорни министри са се разбрали да работят за ускоряване на дейностите по завършване на проекта.

Ще бъдат положени всички усилия за успешното завършване на проекта, тъй като той е стратегически за ЕС и е неразделна част от Южния газов коридор, декларират Петкова и Статакис. Фокусът на усилията ще е върху процедурите за избор на изпълнител на строителството, разрешения за строеж и всички необходими документи на територията и на двете страни. Според предишни изявления на Петкова през септември 2017 г. се очаква да бъде обявен търгът за изпълнител на цялото 183-километрово трасе на тръбата от Стара Загора през Хасково до Комотини.

Петкова отново е посочила пред гръцките партньори предоставяната вече няколко години поред държавна гаранция от 110 млн. евро за получаване на кредит от "Българския енергиен холдинг", който държи половината от проектната компания. Тя е припомнила и за сключения с оператора на азерското находище "Шах Дениз ІІ" за доставка в България на 1 млрд. куб. м природен газ от 2020 г., които трябва да влязат през интерконектора с Гърция.

По време на разговора е била обсъдена и подкрепата на българското и гръцкото правителство за реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция. "Българският енергиен холдинг" проучва възможността за присъединяване към него. По покана на министър Петкова двамата ще продължат разговорите по проекта през месец юли в София.

"Както в сферата на природния газ, така и в електроенергийния сектор, двустранните отношения между България и Гърция се развиват с ускорени темпове през последните години. Уверена съм, че както проектът за междусистемна газова връзка, така и този за изграждане на въздушна линия между подстанциите "Марица изток“ и "Неа Санта“ ще се реализират успешно“, каза още Петкова по време на срещата със Статакис.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес