Газовата връзка с Гърция напът да повтори модела "АЕЦ Белене"

Проектът се поема от човек на БСП, съдружник на шефа на БЕХ

Газовата връзка с Гърция напът да повтори модела "АЕЦ Белене"

Директорът от българска страна на проектната компания за строежа на българо-гръцката газова връзка Теодора Георгиева е заменена от никому неизвестния Валентин Хамбарлиев, който е бивш съдружник на шефа на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов и на съпругата на бившия варненски общински съветник и депутат на БСП Борислав Гуцанов.

Решението е взето от Съвета на директорите на БЕХ на 7 март. В съобщението се казва, че "БЕХ благодари на г-жа Георгиева за положените усилия за вземането на окончателно инвестиционно решение и за извършената до момента работа, но счита, че темповете за реализация на проекта следва значително да се ускорят".

Все пак окончателното решение за промяната в проектната компания "Ай Си Джи Би", в която половината капитал е на БЕХ, а останалата част е на компанията "Посейдон” с акционери гръцката ДЕПА и италианската "Едисон", е на общото събрание на акционерите на "Ай Си Джи Би".

Освободената Теодора Георгиева е експерт с международно признание. Преди да поеме интерконектора с Гърция тя беше изпълнителен директор на българската проектната компания за изграждането на газопровода "Набуко", а преди това бе начело на "OМВ България".

По информация на Mediapool смяната на Георгиева е провокирана от отказа ѝ да обяви търга за изпълнител на газовата връзка преди да е приключила допълнителната фаза на пазарния тест за осигуряване на суровини за газопровода. Според неофициални коментари очевидно служебното правителство бърза търгът да стане в неговия мандат.

При проведения в края на миналата година пазарен тест дружеството събра пет обвързващи оферти за резервиране на 1.57 млрд. куб. м от капацитета на тръбата, който е планиран да е 3 млрд. куб. м. От тези количества 1 млрд. .куб. м са на държавната "Булгаргаз", което поставя проекта в голяма степен на зависимост. Тъй като имаше допълнителен интерес от доставчици на газ, компанията смяташе да обяви допълнителна процедура да запълване и на останалия капацитет.

Първоначалните планове бяха втората фаза на пазарния тест да приключи до края на април, за да може през май да се обяви търгът за изпълнител на строежа. Стартът му обаче още не е даден, тъй като трябва да бъде одобрен от енергийните регулатори на България и Гърция.

Натискът върху Георгиева бил търгът за изпълнител да се обяви на база само на резултатите от първата фаза за осигуряване на количества, което тя отказала. Пазарният тест е от важно значение за намирането на финансиране при по-изгодни условия за проекта, оценяван на 220 млн. евро.

Обявяването на търг за строеж, без пълна яснота за количествата, които ще се транспортират по газопровода – извън вече договорените от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м от азерското находище "Шах Дениз II", застрашава силно неговата рентабилност. При това положение проектът за газовата връзка лесно може да последва злополучния модел на АЕЦ "Белене" за харчене на пари без яснота как ще се изплаща направената инвестиция за интерконектора.

Ако назначението на Хамбарлиев бъде прието и от другия акционер в компанията, той явно ще работи в посока бързо стартиране на строежа на газопровода. И предвид факта, че той е бил представител на австрийската "Хабау ППС Пайплайн Системс", която беше избрана за доизграждането на българо-румънската газова връзка и вероятно ще участва в бъдещ търг за изграждането на връзката с Гърция, съмненията за лобизъм са много сериозни. В "Хаубау ППС" е работил и сегашният изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов, сочи справка в Търговския регистър.

Хамбарлиев и Иванов обаче имат и друга връзка – във варненската фирма "ВМП консултинг". Двамата са били акционери в нея до 2014 г. Дотогава 25% дял е имал сегашният шеф на БЕХ. Друг бивш акционер във фирмата на Хамбарлиев е Моника Гуцанова, която е съпруга на бившия председател на общинския съвет на Варна, Борислав Гуцанов. В момента компанията е собственост на Хамбалиев и на Райна Хамбарлиева

"ВМП консултинг" е участвала и в консорциум с "Варна-про", в която Иванов също е работил. Обединението има лиценз за газоснабдяване на община Балчик. Преди това компанията е работила по проекти на Черноморската технологична компания и Ситигаз. Консорциум между "Варна-про" и "Хабау" участва и в обществената поръчка за строеж на газопровода Добрич - Силистра през 2013 г., но тогава обединението бе отстранено от "Булгартрансгаз" с мотива, че не изпълнява изискванията на търга, сочи справка на "Капитал Дейли".

40-годишният Хамбарлиев е бил лидер и на областната структура на Младежкото обединение във Варна и кандидат за председател на БСП-Варна.

От БЕХ обясняват бързането за реализацията на газовата връзка с Гърция с необходимостта той да бъде въведен в експлоатация до началото на 2020 г. "В противен случай има реална опасност страната ни да изгуби договора за доставка на 1 милиард куб. метра газ годишно от Азербайджан, както и европейското финансиране, отпуснато за проекта", аргументират се от холдинга.

Според последните планове, включващи втората фаза за пазарния тест, строежът на газовата връзка трябваше да почне в началото на 2018 г. и две години се считат за достатъчни за построяването на 180-километровото трасе от Стара Загора през Хасково до Комотини.

Проектът получи още през 2009 г. 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване”. Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. В момента се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за връзката от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

Надеждите са проектът да получи допълнителни 35 млн. евро от Европейската комисия, след като бе включен в ревизирания списък с приоритетните енергийни проекта на Брюксел. Още обаче няма крайно решение на Брюксел за предоставянето на това финансиране.

ЕС и САЩ подкрепят силно реализацията на този интерконектор на пазарен принцип и не е ясно сегашните рокади как ще бъдат възприети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?