България ще подкрепи нови санкции срещу Русия при неспазване на споразумението

Министерът на външните работи Даниел Митов

България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Русия нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна. Това заяви външният министър Даниел Митов по време на срещата на министрите на външните работи от ЕС в Рига посветена на спазването на мирните споразумения за Източна Украйна.

В съобщението на външно министерство е посочено, че около позицията на Митов са се обединили и останалите външни министри на страните-членки на ЕС.

Наред с усилията за пълно прилагане на споразуменията от Минск и установяването на механизъм за контрол на изпълнението, ЕС трябва да увеличи подкрепата си по линия на политическите и икономическите реформи и демократизацията на Украйна, заяви още българският външен министър.

Върховният представител на Евросъюза за външните отношения и сигурността Федерика Могерини поиска съставът на украинската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъде увеличен до хиляда души. Освен това, трябва да бъде увеличена зоната за достъп на наблюдателите и да им бъде оказано необходимото съдействие при мониторинга на недостъпните райони, като бъдат осигурени сателитни снимки и безполитни самолети, настоя Могерини.

За укрепване на примирието в Източна Украйна е необходимо продължаване на диалога между Москва, Киев и Брюксел за енергетиката и свободната търговия е мнението на външните министри на ЕС.

Латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич съобщи, че с колегите му са се договорили "да обсъдят нови рестриктивни мерки спрямо Русия при сериозно влошаване на ситуацията в Украйна и нарушаване на споразуменията от Минск".

Швейцария вече разшири санкциите срещу Русия, като затвори границите си за 28 физически и юридически лица от така наречения "черен списък" на Евросъюза. Швейцария се присъедини и към въведените от Брюксел през декември миналата година търговски ограничения спрямо Крим и Севастопол.

Действието на санкциите на Евросъюза спрямо Русия ще продължи, но те могат да бъдат смекчени при положително развитие на ситуацията в Украйна, каза на свой ред министърът на външните работи на Люксембург Жан Акселборн. 

Междувременно Едуард Басурин от министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република напомни, че днес изтича крайният срок за изтегляне на тежкото въоръжение на украинската армия от линията на съприкосновение. Басурин прикани Киев да изпълни безусловно договореното в Минск.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа