България засега няма да вдигне ветото върху Скопие

Натискът срещу Заев става все по-силен

Кадър от протест на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, сн. Фейсбук-Мицкоски, архив

България няма да вдигне ветото върху началото на преговори за влизане на Северна Македония в Европейския съюз и е много малко вероятно Скопие да постигне целта си да придвижи напред процеса в рамките на ротационното председателство на Германия, което завършва в края на годината. 

Въпреки че премиерът Зоран Заев показа готовност за разрешаване на спорните въпроси и екипи на София и Скопие преговарят за подписването на нов документ към Договора за добросъседство, европейски дипломати  потвърдиха, че почти сигурно Северна Македония ще бъде блокирана от България за преговори за членство в ЕС, съобщи МИА.

Информацията се потвърждава и от български източници. 

В понеделник се проведе среща на постоянните представители на държавите-членки на ЕС, за да разгледат заключенията, които трябва да бъдат приети от външните министри на 8 декември.

От заключенията е премахната възможността за включване на дата да провеждане на първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония заради ветото на София спрямо Скопие. Датите ще бъдат включени в самите преговорни рамки при тяхното гласуване, обясниха дипломати.

На днешната среща България е повторила, че няма да даде зелена светлина на Северна Македония на следващия съвет на министрите на 8 декември.

Предвид ситуацията, няма големи надежди за междуправителствена конференция и начало на преговорите със Северна Македония тази година, цитира МИА мнението на западен дипломат.

САЩ и Европейската комисия призоваха за бързо решаване на спора, но в България общественото мнение е за твърда политика спрямо Скопие, а коалиционният партньор ВМРО едва ли ще се откаже от темата преди изборите. 

Албанската опозиция: България има териториални претенции към Северна Македония

Натискът срещу правителството на Заев става все по-силен, като в понеделник в него се се включи и председателят на сръбския парламент Ивица Дачич. Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ продължава с протестите срещу евентуални отстъпки към София. 

Лидерът на опозиционния Алианс на албанците Зиядин Села от своя страна коментира, че "България все още има териториални претенции към Северна Македония".

Темата, която отвори България в последно време, с неприемането на македонската идентичност и език, от моя гледна точка, това, което не се казва в този случай е, че България продължава да има териториални претенции към Македония, каза Зиядин Села.

Той каза също, че спорът Скопие-София в основата си съдържа въпроса за няколко исторически личности, но проблемът е по-голям от това, а албанският политически фактор изобщо не участва в теми от такова значение.

В неделя македонският премиер каза, че "в ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език". 

"Всички премеждия, окупации и блокади бяха превъзмогвани и превъзмогнати заради желанието за по-добро утре и по-добър живот. Така е и сега, гледаме напред към Европа, това е единственият път към нашия по-добър утрешен ден", посочи Заев.

За да вдигне блокадата си, София настоява към Договора за добросъседство от 2017 година да се подпише нов документ с конкретни ангажименти и гаранции за изпълнението им. Скопие даде сигнали, че е готово на подобни стъпки, но преговорите продължават.

Останалите страни членки на ЕС пък не се съобразиха с българските изисквания и отказаха да ги заложат в преговорната рамка на Северна Македония. Това, както и отказът на Скопие за отстъпки, станаха причина София да наложи вето. 

ВМРО-ДПМНЕ: В София се разкъсва Македония

ВМРО-ДПМНЕ обяви от своя страна, че продължава с протестите и тази седмица.

"Продължаваме заедно с народа против продажбата на отечеството. Народът се буди и няма връщане назад. Срамът на Зоран Заев не е общ срам. Няма да позволим на Зоран Заев да променя историята, а да изпратим послание той да замине в историята", заявиха от партията.

В събота лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че имал информации, че "този уикенд в София се разпокъсва Македония", а СДСМ попита за чии чужди интереси работи Християн Мицкоски, пише "Независен весник", цитиран от БТА.

"С кои структури в Република България интензивно сътрудничи той този период? Християн Мицкоски е длъжен да излезе пред гражданите и да каже кой му е дал тази информация. Дали лично са се обадили на Мицкоски или чрез посредници. Ако е знаел, че се подготвя нещо опасно за държавата, защо не е информирал отговорните институции? Ето, мина уикендът. Нито се разпокъсахме, нито е имало официални представители в София", заяви говорителят на СДСМ Костадин Костадинов. 

Той каза, че масово и дирижирано се разпространяват неистини, пускат се фалшиви новини, подтикват се конфликти, нетолерантност и разделения между гражданите. 

"Също като при подписването на Преспанския договор (с Гърция - бел.ред.). И тогава се разпространяваха лъжи за македонската идентичност, за да се окаже съвсем обратното, че е потвърдена и призната. За македонската идентичност не се разговаря, не може да се разговаря, нито ще се разговаря", каза говорителят на СДСМ.

За да вдигне блокадата си, София настоява към Договора за добросъседство от 2017 година да се подпише нов документ с конкретни ангажименти и гаранции за изпълнението им. Скопие даде сигнали, че е готово на подобни стъпки, но преговорите продължават.

Останалите страни членки на ЕС пък не се съобразиха с българските изисквания и отказаха да ги заложат в преговорната рамка на Северна Македония. Това, както и отказът на Скопие за отстъпки, станаха причина София да наложи вето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?