Булгартабак получи оферти за 4 от 12-те тютюнопреработвателни фирми

Пет оферти за покупката на 4 тютюнопреработвателни дружества бяха получени в Булгартабак до крайния срок на конкурса, съобщиха от холдинга. В 17 часа в петък изтече срока за подаване на оферти за обявените за продажба 12 тютюнопреработвателни дружества.

Преди две седмици, холдингът получи само една оферта в конкурса за четирите цигарени фабрики, групирани в два пакета.

Днес оферти са подадени за тютюнопреработвателните фирми "Първомай БТ", "Смолян БТ", "Тополовград БТ" и "Харманли БТ".

Кандидат-купувачите са "Тракия Табак" ЕООД, "Финанс консултинг 2002" ЕАД, "ЕТ- Заара Янчо Иванов", "Къмпани Билд Коомерс" ООД и "АКБ Форес" АД. От холдинга не уточняват кой кандидат за кое дружество е подал оферта, нито размера на предлаганите цени.

Първоначално, предварителен интерес от кандидат-купувачи беше проявен към 10 от 12-те тютюнопреработвателни фирми. След този предварителен етап се знаеше със сигурност само, че няма никакъв интерес към "Кърджали БТ" и "Гоце Делчев БТ", включени от холдинга в по-престижната първа група на продаваните фирми заедно с "Пазарджик БТ".

От окончателните оферти става ясно, че и за трите определени от холдинга като перспективни тютюнопреработвателни фирми няма инвеститорски интерес.

От останалите 9 дружества, не са подадени оферти за "Дулово БТ", "Дупница БТ", "Исперих БТ", "Сандански БТ" и "Ямбол БТ".

Днес от Булгартабак съобщават, че 10 от предлаганите за приватизация 12 дружества са на загуба за първото полугодие на годината. Печалба са регистрирали само "Гоце Делчев БТ" и "Пазарджик БТ".

Общата задлъжнялост на 12-те дружества надвишава 65 млн.лв. С най-големи задължения са Кърджали - 22.8 млн.лв., Гоце Делчев - 8.7 млн. лв., Ямбол - 8.3 млн. лева и Дупница със 7 млн. лева.

Липсата на сериозен чужд инвеститорски интерес към тютюнопреработвателните фирми на холдинга едва ли е изненада за пазара. Основните чужди играчи у нас като Сокотаб и други отдавна се отказаха да чакат политическото решение за продажба на отделните фабрики, което бе взето едва преди година. Докато няколко правителства се опитваха да продадат целия холдинг, чуждите компании, изкупуващи български тютюни, вече изградиха или строят свои преработвателни предприятия на зелено.

Точно преди седмица, по време на парламентарния дебат за приватизацията и преструктурирането на "Булгартабак холдинг", земеделският министър Мехмед Дикме "успокои" ДПС-електората, че независимо как ще се развият сделките, тютюнът ще се купува. Дикме съобщи, че фирмите на "Булгартабак холдинг вече изкупуват само около 20% от произвежданите тютюни в страната. В момента секторът произвежда 55 хил.т тютюни, от които се изнасят около 35 хил.тона.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?