Бунт в БСП срещу плоския данък, но ще го подкрепят

Въвеждането от догодина на единна ставка от 10% върху всички доходи предизвика конфликт сред депутатите от управляващата левица, а дясната опозиция подкрепи промяната, но поиска корекции.

При обсъждането на измененията в Закона за облагането на доходите на физическите лица в четвъртък най-големият спор беше дали да има необлагаем минимум и как да се реши въпросът със семейно облагане, което е предвидено да отпадне.

Заради различията в левицата, депутатската ѝ група бе събрана на заседание с министрите Пламен Орешарски и Емилия Масларова. Накрая шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че групата е сплотена и обединена и ще подкрепи въвеждането на плоския данък. Верига от механизми ще компенсира хората с по-ниски доходи, увери Миков.

Според внесения от правителството проект всички доходи на физическите лица ще се облагат с 10% без необлагаем минимум и без облекчения за отглеждане на деца. Запазват се нормативно признати разходи за авторските възнаграждения в размер на 40% и при граждански договори – 25%. Авансовото начисляване на данъка е също 10%.

За доходите на инвалиди се предвижда месечно облекчение от 485 лв. Данъкът върху дивиденти се намалява от 7 на 5%. Едноличните търговци се облагат с 15%, патентният данък се изважда от този закон и ще се определя от местните власти в коридор, зададен в Закона за местните данъци и такси.

Основните аргументи на левите критици на плоския данък, чиято позиция се подкрепя разпалено и от “Атака” е, че данъкът облагодетелства богатите, а ощетява бедните.

Плоският данък е “вреден”

Въвеждането на този данък означава прехвърляне на данъчната тежест от хората с високи доходи към тези със средни, заяви по време на обсъжданията депутатът от БСП Георги Близнашки, близък до лявото крило в БСП.  

Плоският данък е вреден, защото освобождава олигархията от отговорност и натоварва хората със средни доходи. Тази данъчна система ще задълбочи до непоносимост социалната диференциация в българското общество, плоският данък е несправедлив, заяви още Близнашки и по поразителен начин думите му за олигархията съвпаднаха с мнението на Павел Шопов от “Атака”.

И двамата настояха да се запази прогресивното облагане, но с редуцирани ставки.

В същия дух бяха и думите на социалдемократа Николай Камов. Плоският данък е отстъпление на правителството и ощетява хората с ниски доходи, каза той от трибуната. Камов изтъкна, че избирателите не са гласували за този тип данъчно облагане и е трябвало още преди изборите партиите да дават индикации за тези свои намерения. Той призова мнозинството да не се превръща просто в “машина” за вземане на решения.

Според Камов не може да отпада семейното подоходно облагане, защото то е заложено в програмата на управляващите.

Защита на квалифицирания труд

Плоският данък бе защитен от финансовия министър Пламен Орешарски и от председателя на бюджетната комисия Румен Овчаров.

Опитът на Орешарски да обясни, че плоският данък е бил въведен успешно от няколко от големите европейски държави непосредствено след Втората световна война, когато ръстът на икономиките им е бил двуцифрен, след което е бил изоставен в полза на прогресивното облагане за решаване на социални цели, не срещна особената подкрепа на депутатите.

Според Орешарски плоският данък стимулира средната класа и квалифицирания труд, защото догонващо развитие с ниско квалифициран труд трудно може да се осъществи.

По отношение на семейното подоходно облагане министърът на финансите посочи, че става дума за 3.5 лв. на месец, колкото би било следващата година средното семейно облекчение. Правителството същевременно води дебат за 10 лв. увеличаване на детските надбавки – от 20 на 30 лв., каза той.

От своя страна Румен Овчаров обясни, че отпадането на семейното облагане ще бъде компенсирано с разширяване на основата за отпускане на детски надбавки,  като детски ще се дадат на родители с 300 лева доход на член от семейството и ще бъдат 30 лева вместо сегашния праг от 200 лева доход и 20 лева надбавки.

Въвеждаме плоския данък с една-единствена цел – да запазим и развием конкурентността на българската икономика, а така могат да се увеличат доходите, разходите за образование, за здравеопазване и т.н., каза Овчаров.

Той изтъкна, че необлагаемият минимум е компенсиран изцяло за работещите в бюджетната сфера със заплати до 430 лева с увеличение на тези заплати, така че там няма да има никакъв негативен ефект.

Костов: В нашето НС нещата стават на обратно

Редно е мнозинството да не говори против плоския данък и опозицията да не го защитава, но в нашето Народно събрание нещата стават на обратно, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му това е една глупава ситуация.

ДСБ е за въвеждането на плоския данък, защото това е единственият начин държавата да накара “олигарсите и заможните българи да плащат данъци”, каза Костов. 

Според него ставката трябва да е по-висока, например 16-17%, за да се изравни с облагането на капитала. “Въпреки че подкрепяме въвеждането на плоския данък, не можем да го подкрепим по начина, по който го предлагат от управляващото мнозинство. От плоския данък най-много ще страдат бедните хора. Вярно, държавата ще ги спаси, като им увеличи заплатите, но това няма да се случи в частния сектор”, каза още той.

Михаил Миков го репликира с думите, че принципният въпрос е да се осигури догонване на доходите на гражданите. Става въпрос за ниско подоходно облагане с единна ставка, а не за плосък данък, каза Миков. Той добави, че дебатите около този данък са “идеологическа спекулация”.

Мнението на Иван Костов е, че инфлацията ще се увеличи с 13%, ако се въведе плоският данък, без необлагаем минимум. “Сметката е много лесна: 200 лева доход, които не се облагат в момента, те стават 220 лева като минимална работна заплата. Когато се обложат с 10%, пак стават 200 лева, но в това време инфлацията се е увеличила с 13%”, обясни лидерът на ДСБ.

Мартин Димитров от ОДС е “за” данъка, защото от “години го предлагал”, но поиска да се въведе 200 лв. необлагаем минимум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?