Бурни овации за ФСБ и "у-у-у" за наградите на Борисов

Култовата българска рок група ФСБ пожъна огромен успех на концерта в зала 1 на НДК, която в понеделник вечер се пръскаше по шевовете от фенове. Репертоарът включваше изпълнения от новия албум на групата както и класики, които изправяха на крака публиката. Освен лицата на групата, Константин Цеков, Иван Лечев и Румен Бояджиев публиката бурно аплодираше двама от техните синове, както и още четирима известни инструменталисти от обратния полюс на поп-фолка в България.

Концертът придоби и някои "исторически” атрибути. Единият, че ФСБ, които много рядко свирят на живо, за първи път се представят в зала 1 на НДК. Вторият дойде в самия край на концерта, когато публиката след няколко "биса” получи очакваната "Пак ще се срещнем след 20 години”, която залата изпя под акомпанимента на групата.

Тогава, в емоционалната кулминация, на сцената излезе зам. - министърът на културата Митко Тодоров, който с папка в ръка понечи да прочете приветствие от премиера Бойко Борисов и министър Вежди Рашидов и да удостои музикантите с "най-високата” награда за култура - медали "Златен век".

Възмутената публика реагира с възгласи "довиждане”, "у-у-у” и "Еф-Ес-Бе”. Тодоров влезе в преговори със залата - "няма ли да се поздравяваме” и след като бе продължително освиркан, разбра размерите на гафа и връчи папката с непрочетеното приветствие. След това обяви, че музикантите са наградени с "най-високата” награда за култура. Те, очевидно притеснени от създалата се ситуация можаха само да отговорят, че "това е първата държавна награда, която получават за двадесет години”.

Концертът се записваше на живо, както от камерите на телевизионни канали, така и от многобройни електронни устройства от публиката. Очакват се видеоклиповете както от блестящите изпълнение на ФСБ, така и от контрапродуктивния опит на управляващите да извлекат политически ползи на полето на културата, която, както коментираха разотиващите се зрители от няколко поколения, "не струва и половин стадион”.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?